Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ!


 



Το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη Άρη , ανέκαθεν απασχολούσε τους επιστήμονες. Σήμερα, μετά από μια ιστορική ανακάλυψη της NASA, φαίνεται πως ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση του ερωτήματος αυτού.


Δορυφόρος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, φωτογράφησε στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» σκοτεινές ραβδώσεις , οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλονται σε ρυάκια τρεχούμενου, αλμυρού νερού! Οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης πάρθηκαν από τον δορυφόρο της NASA που φέρει την ονομασία Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Στις φωτογραφίες αυτές, παρμένες από ορισμένες πλαγιές και κοιλάδες του Άρη, απεικονίζονται σκοτεινές, λεπτές ραβδώσεις οι οποίες εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, εξαφανίζονται το χειμώνα και επανεμφανίζονται την επόμενη άνοιξη. Το πλάτος τους κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 5 μέτρων, ενώ σε μήκος μπορούν να φτάσουν και εκατοντάδες μέτρα.

«Η καλύτερη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για τις παρατηρήσεις αυτές, είναι ότι πρόκειται για ρυάκια αλμυρού νερού», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Alfred McEwen. Η θεώρηση του νερού ως αλμυρό, βοηθάει να εξηγηθούν ορισμένες παράμετροι της ανακάλυψης, καθώς το αλμυρό νερό, παγώνει σε μικρότερη θερμοκρασία. Στον Άρη, ακόμη και κατά τους θερμούς μήνες, το κανονικό νερό θα παρέμενε παγωμένο.

Η ανακάλυψη αυτή, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον Άρη και επιπλέον κάνει πιο πιθανή μια μελλοντική επανδρωμένη, εξερευνητική αποστολή στον πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής της NASA Charles Bolden: «Το πρόγραμμα της εξερεύνησης του Άρη από τη NASA συνεχίζει να μας φέρνει ολοένα πιο κοντά στην οριστική απάντηση εάν “κόκκινος πλανήτης” μπορεί να κρύβει μορφές ζωής και επίσης, επιβεβαιώνει την σημασία του ως υποψήφιο μελλοντικό προορισμό για εξερεύνηση».

Παρά την καίρια σημασία της ανακάλυψης αυτής, ορισμένες πτυχές της προβληματίζουν τους επιστήμονες. Το βασικότερο ερώτημα, είναι η διαφοροποίηση του χρώματος των ραβδώσεων. Μια πιθανή απάντηση, είναι πως το αλμυρό νερό επιδρά με συγκεκριμένο τρόπο στην επιφάνεια του πλανήτη με τρόπο τέτοιο ώστε να δείχνει πιο σκούρα. Ωστόσο, το ερώτημα γιατί τα ρυάκια αυτά δείχνουν λιγότερο σκούρα όταν η θερμοκρασία πέφτει, δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη. «Είναι ένα μυστήριο προς το παρόν, αλλά νομίζω πως θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποια απάντηση μετά από πιο επισταμένες παρατηρήσεις και εργαστηριακά πειράματα», δήλωσε ο McEwen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου