Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

NOΡΒΗΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΓΙΝΕ...

Εκτός από την ενημέρωση για το νορβηγικό μοντέλο εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας από τον Νορβηγό ομόλογό του Ρούνε Χένρικσεν, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της Statoil που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα.




Η Statoil, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, όπως είχε επισημάνει σε δημοσίευμά του το "Κεφάλαιο", επιθυμεί να διεξάγει έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές στο Ιόνιο και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή των Οθωνών.

Θα συναντηθεί επίσης με τους εκπροσώπους της PGS (Petroleum Geo Services), της εταιρείας που διενήργησε έρευνες με τη μέθοδο των multi client surveys, κατά τη διάρκεια των οποίων στην Κύπρουιοθετήθηκαν νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιήθηκε το νέο geostreamer για τη διενέργεια των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών.

Επίσης, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του "Capital", θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους της εταιρείας TGS - Nopec Geophysical Company που επίσης ειδικεύεται στις γεωφυσικές έρευνες.

Να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα για τις έρευνες υδρογονανθράκων, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται ειδική αναφορά και θα ανοίγει για πρώτη φορά η αγορά έρευνας, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα διενέργειας ερευνών από εξειδικευμένες εταιρείες όπως η PGS και η TGS.

Τα δεδομένα αυτά, στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνο το ελληνικό κράτος και οι εταιρείες, θα διατεθούν στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τα έσοδα που θα προκύψουν θα καλύψουν τα υψηλά κόστη των ερευνών, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα αποτελέσουν έσοδα του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου