Τουλάχιστον 305 είναι οι νεκροί από τα ακραία φαινόμενα που σαρώνουν τις νότιες ΗΠΑ, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό.
Οι σφοδρές καταιγίδες -από τις χειρότερες που γνωρίζουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες- και οι ανεμοστρόβιλοι που πλήττουν εδώ και μέρες τον αμερικανικό νότο, αφήνουν στο πέρασμά τους μεγάλες καταστροφές, πλημμύρες και εικόνες ερήμωσης. Όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS), από την περασμένη Παρασκευή που ξέσπασαν οι καταιγίδες, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 ανεμοστρόβιλοι, εκ των οποίων 130 την περασμένη Τετάρτη. Ύφεση παρουσίασε το φαινόμενο χθες και σήμερα πριν την έλευση νέου σφοδρού κύματος καταιγίδων το Σάββατο.
Μόνο στην Αλαμπάμα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 204 άνθρωποι, σημείωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της Πολιτείας, με ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταστραφεί από τη σφοδρή κακοκαιρία.
«Οι ανθρώπινες απώλειες είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στην Αλαμπάμα, όπως και το μέγεθος της καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και δεσμεύτηκε ότι η απαραίτητη ομοσπονδιακή βοήθεια θα δοθεί άμεσα στις Πολιτείες που επλήγησαν.
Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση «μείζονος καταστροφής», εκφράζοντας το φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.
«Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα εξαφανίστηκαν. Σπίτια ξεθεμελιώθηκαν», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο δήμαρχος της Τουσκαλόσα. Στο Μπέρμιγχαμ «είναι να σαν έπεσε βόμβα στην πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ουίλιαμ Μπελ. «Σπίτια, εκκλησίες, καταστήματα ξεθεμελιώθηκαν. Δεν μιλώ απλώς για στέγες που παρασύρθηκαν από τους ανέμους αλλά για ολόκληρα κτίρια».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Accuweather.com, οι καταιγίδες αυτές μπορεί να είναι η φονικότερη φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα το 2005 (1.500 νεκροί) και τις καταιγίδες του Απριλίου του 1974 (310 νεκροί).
Η σφοδρή κακοκαιρία σημειώνεται μετά την αρχή της ιδιαίτερα βροχερής άνοιξης και έναν χειμώνα με σφοδρές χιονοπτώσεις. «Η καιρική αυτή κατάσταση προκαλεί μεγάλη κακοκαιρία», εξηγεί ο Τζιμ Κίνεϊ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου