Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Πρόκληση της Τουρκίας και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες! Παραβίαση στο Αιγαίο από τον ίδιο τον Τούρκο Αρχηγό Αεροπορίας!


ΥΠΟΥΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...


Image
Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

''Πειρατεία'' με τον ίδιο τον  Αρχηγό των αεροπορικών Δυνάμεων της Τουρκίας πτέραρχο Οζτούρκ στο κόκπιτ F-16 ήταν η προκλητική πτήση 4 (+ 2) μαχητικών που έγινε την περασμένη Τρίτη στο κέντρο του Αιγαίου -  στον κάθετο άξονα, από Λέσβο μέχρι σχεδόν το Καστελόριζο- με συνολικά 20 παραβάσεις και παραβιάσεις εκείνη την ημέρα.

Την διάσταση της προκλητικής πτήσης - που ήταν η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων - αποκαλύπτει με επίσημη ανακοίνωσή του το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας που δημοσιοποίησε το κρατικό τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu:Με τον τίτλο «”Σημαντική” Πτήση» από τον πτέραρχο Οζτούρκ στο Αιγαίο» το Anadolu γράφει ότι ο Αρχηγός των αεροπορικών Δυνάμεων, πραγματοποίησε «εκπαιδευτική πτήση στο Αιγαίο» με σκοπό, όπως ισχυρίζεται, την προστασία των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στη θάλασσα του Αιγαίου.

Ακόμα και κάτω από τα 6 ν.μ.

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου των Αεροπορικών Δυνάμεων ο πτέραρχος Οζτούρκ στις 17 Φεβρουαρίου ...επιθεώρησε πετώντας πάνω από τα ''διεθνή ύδατα'' του Αιγαίου ένα από τα καθήκοντα εκπαιδευτικής πτήσης που πραγματοποιήθηκε πάνω από τα ''διεθνή ύδατα'' του Αιγαίου.Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη καθώς σχεδόν σε όλη την διάρκεια της πτήσης της 4άδας του πτέραρχοι ( μαζί με δυο οπλισμένα που τον συνόδευαν) ήταν μέσα από τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου σε μια δε περίπτωση ενός μικρού νησιού έφθασαν μέχρι τα 5,5 ν.μ! Κατα την διαδρομή το ''πακέτο'' των F-16 του πτέραρχου έκανε τις 15 από τις συνολικά 16 παραβιάσεις εκείνης της ημέρας!

Κατά την τουρκική περιγραφή στο προαναφερθέν πλαίσιο 4 αεροσκάφη F-16 υπό τη διοίκηση του πτεράρχου Οζτούρκ απογειώθηκαν από την 4η βάση αεριωθουμένων και μετέβησαν στο Αρχηγείο της 6ης βάσης αεριωθουμένων στην Μπάντιρμα.

Μετά το brifieng στο οποίο συμμετείχε στο 162 Αρχηγείο Σμήνους, στο οποίο συμμετείχαν και οι πιλότοι του Σμήνους «Κουρτ» και «Ζιπκίν» ο πτέραρχος Οζτούρκ φορώντας «τη στολή επιβίωσης», η οποία χρησιμοποιείται στις χειμερινές συνθήκες σε πτήσεις πάνω από τη θάλασσα και παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια παραμονής στη ζωή μπήκε στο αεροσκάφος.

Μετά τις απογειώσεις που έγιναν από το αεροδρόμιο της Μπάντιρμα, ο πτέραρχος Οζτούρκ, ο οποίος ηγείτο στην πτήση του πακέτου οκτώ συνολικά αεροσκαφών βγήκε προς τη θάλασσα από το σημείο Μπαμπακαλέ και ξεκίνησε την πτήση του πάνω από τα ''διεθνή ύδατα'' του Αιγαίου.

Η τουρκική περιγραφή συνεχίζεται σε διθυραμβικούς τόνους:Ο Αρχηγός των αεροπορικών Δυνάμεων Οζτούρκ, από το Μπαμπάκαλε μέχρι το Κας (απέναντι από το Καστελόριζο), σε μήκος 740 χλμ, και στο ''διεθνές τμήμα'' της θάλασσας το Αιγαίου πέταξε περίπου επί 50 λεπτά σε ύψος 150 μέτρων και με ταχύτητα μεταξύ 700 χλμ και 1.100 χλμ.

Πλήρης ομολογία για την παραβίαση των 10 ν.μ.

Και φτάνουμε στην ομολογία της πρόκλησης:Η πτήση - αναφέρουν - πραγματοποιήθηκε σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Ψαρά, Ικαρία, Λέρο, Κω  και Ρόδο από το βορρά προς το νότο, κατά μήκος του Αιγαίου και έγινε υπό τον έλεγχο των ραντάρ της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Ντάτσα.

Ο πτέραρχος Οζτούρκ μετά την «Εκπαιδευτική Πτήση Αιγαίου» που -όπως γράφουν οι Τούρκοι -πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προστασία των ''εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στη θάλασσα του Αιγαίου'' συνεχάρη τόσο τους πιλότους, που συμμετείχαν στο εν λόγω πακέτο πτήσεων όσο και τους ελεγκτές που άσκησαν καθήκοντα στα σχετικά ραντάρ και ευχήθηκε να συνεχιστεί η επιτυχία τους.

''Ο Οζτούρκ προέβη σε σε εκφοβισμό''

Ενδεικτικές είναι και οι αναφορές στα ΜΜΕ:Η Sabah έχει τον -προκλητικό - τίτλο «Ο Οζτούρκ προέβη σε σε εκφοβισμό στη θάλασσα του Αιγαίου» σημειώνοντας ότι ο Αρχηγός των αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ πραγματοποίησε ''κρίσιμη πτήση'' στη θάλασσα του Αιγαίου, όπου τα ελληνικά και τα τουρκικά αεροσκάφη προβαίνουν κατά καιρούς σε αερομαχίες. Ο Οζτούρκ, πραγματοποίησε εκπαιδευτική πτήση επί 50 λεπτά, μαζί με άλλα επτά αεροσκάφη και πέταξε σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά, όπως η Λέσβος και η Χίος που είναι ''υπό τον έλεγχο'' ( σ.σ.άκουσον ,άκουσον!) της Ελλάδος.

Η Milliyet έχει τίτλο «Επιθεώρηση δια αέρος», ενώ η Takvim «Πτήση εκφοβισμού από τον πτέραρχο».

 Τι είπε ο Καμμένος


Από ελληνικής πλευράς- που κατέγραψε προκλήσεις και σε άλλα σημεία , ανακοινώθηκε απλά από  το ΓΕΕΘΑ ότι όλα τα τουρκικά αεροσκάφη - που έκαναν συνολικά 16 παραβιάσεις - αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Στην πτήση αυτή αναφέρθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Αμυνας κ. Πάνος  Καμμένος την επόμενη- χωρίς αναφορά στην συμμετοχή του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΑ- σχολιάζοντας μόνο ότι είναι η πρώτη φορά που έκαναν κάθετο πέρασμα του Αιγαίου στο κέντρο του, από την μια άκρη μεχρι την άλλη.
 
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου