Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ''ΔΕΣΠΟΙΝΑ''


Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΗΤΑΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ




Στην ελληνική μυθολογία Δέσποινα αποκαλούνταν μία κόρη της θεάς Δήμητρας και του θεού Ποσειδώνα.

Η Δέσποινα γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος όταν η θεά Δήμητρα πέρασε από εκεί ψάχνοντας την κόρη της την Περσεφόνη. Κατά την αναζήτηση της θεάς την είδε ο Ποσειδώνας και την ερωτεύτηκε, αυτή για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε φοράδα, ο Ποσειδώνας όμως καταλαβαίνοντας το τέχνασμα της μεταμορφώθηκε και αυτός σε άλογο. Από την ένωση των δύο θεών γεννήθηκε μια κόρη που το όνομα της θεωρούνταν μυστικό, και για αυτό την αποκαλούσαν δέσποινα. Την Δέσποινα ανέθρεψε ο Τιτάνας Άνυτος.
Στην αρχαία Λυκόσουρα υπήρχε ναός της Δέσποινας και λατρευόταν σαν θεά. Σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία στο ναό υπήρχε σύμπλεγμα της Δήμητρας μαζί με την Δέσποινα έργο του Δαμοφώντος. Στο σύμπλεγμα η Δήμητρα με την Δέσποινα ήταν καθισμένες σε θρόνο δίπλα δίπλα , η Δήμητρα κρατούσε δάδα και η δε Δέσποινα σκήπτρο, δίπλα στον θρόνο της Δήμητρας στεκόταν η Άρτεμις φορώντας φερέτρα και κρατώντας δέρμα ελαφιού, δίπλα στην Δέσποινα στεκόταν ο Τιτάνας Άνυτος οπλισμένος.

Σήμερα στον αρχαιολογικό τόπο της αρχαίας Λυκοσούρας έχουν ανασκαφή και σώζονται τα θεμέλια του ναού , ενώ στο παρακείμενο μουσείο τμήμα του συμπλέγματος.

Ετυμολογία
Η λέξη Δέσποινα (Δέσποινα) «κυρία» προέρχεται από τη μυκηναϊκή ελληνική * des-Πότνια η οποία ερμηνεύεται ως «κυρία ή ερωμένη του σπιτιού», από PIE * DEM / * dom "χτίσει, το σπίτι", Ελληνικά "Δόμος" και potni "κυρία, κυρία", η ελληνική «Πότνια». The masculine form is despotes ( Δεσπότης ), "master of the household. [ 4 ] Related words are the Mycenean Greek potnia and Posedao ( Poseidon ), which were inherited in classical Greece with the same meaning. Demeter is probably a relative word interpreted as "mother of the house" (from PIE *dems-mater ). [ 5 ] Η αρσενική μορφή είναι δεσπότη (Δεσπότης), "κύριος του σπιτιού. [4] Σχετικές λέξεις είναι η μυκηναϊκή ελληνική Πότνια και Posedao ( Ποσειδών ), τα οποία κληρονόμησε στην κλασική Ελλάδα με την ίδια σημασία. Δήμητρα είναι πιθανώς μια σχετική λέξη ερμηνεύεται ως "Η μητέρα του σπιτιού» (από PIE * Δημοκρατικοί-mater).

 

14 σχόλια: