Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

''NEIN'' ΚΑΙ ''ΝΟ'' ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ-ΟΜΟΛΟΓΟ!



Η έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων στο πλαίσιο της ευρωζώνης για την αμοιβαία προστασία όλων των χωρών αντί για της καθεμιάς χωριστά ήταν μια ιδέα που υποστήριζαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την οποία όμως απέρριψαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.


Η Μέρκελ, που είχε ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο αυτό, επανέλαβε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαρκοζί στο Παρίσι, πως δεν πιστεύει πως τα ευρωομόλογα "θα βοηθούσαν σήμερα".

Ο Σαρκοζί από την πλευρά του κρίνει ότι η λύση αυτή θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις χώρες που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης -- μεταξύ αυτών είναι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία -- και ότι θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της "διαδικασίας ολοκλήρωσης" και όχι η αρχή της.

Με την έκδοση ευρωομολόγων οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα διαπραγματεύονταν από κοινού το δανεισμό τους. Επί παραδείγματι, όταν ένα κράτος χρειάζεται πόρους για να χρηματοδοτήσει το ετήσιο έλλειμμά του, δανείζεται από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα στα οποία μπορούν να εγγραφούν τράπεζες, επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία. Όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εμπνέει ένα κράτος στην ικανότητά αποπληρωμής του δανείου --επειδή το υπάρχων χρέος του είναι μικρό ή επειδή η οικονομία του έχει δυναμική-- τόσο χαμηλότερα επιτόκια ζητούνται για το δανεισμό του.

Αντιθέτως, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η οικονομία των οποίων προκαλεί ανησυχίες, είδαν τα επιτόκιά τους να αυξάνονται αλματωδώς μέσα σε μερικές εβδομάδες, γεγονός που κατέστησε δυσκολότερη την πρόσβασή τους στις αγορές.

Προκειμένου να τεθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την ανισορροπία, ορισμένοι πολιτικοί και αναλυτές πρότειναν τη δημιουργία ευρωομολόγου. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι οι κίνδυνοι μοιράζονται αμοιβαία και οι κρίσεις αποφεύγονται, προστατεύοντας τις πιο ευπρόσβλητες χώρες από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Τα επιτόκιά τους θα ήταν ο μέσος όρος αυτών που ισχύουν για όλες τις συμμετέχουσες χώρες, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η οποία σήμερα απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και δεν επιθυμεί κατά κανένα τρόπο να τα αυξήσει.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η δημιουργία του EFSF, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, που δανείζεται από τις αγορές για να δανείζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αντιστοιχεί σε ένα είδος ευρωομολόγου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου