Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΩΣ ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟ...

και τώρα,

 Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ, Σίλβιο, Κάμερον, τον καλούν να φύγει...

Ενθουσιασμένη εμφανίστηκε χθες η διεθνής κοινότητα με τις εξελίξεις στην Τρίπολη. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της Δύσης προχώρησαν σε εκκλήσεις για άμεση παραίτηση του Καντάφι και για παράδοση των δυνάμεων που του μένουν ακόμα πιστές

Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ, Σίλβιο, Κάμερον, τον καλούν να φύγει...

Ενθουσιασμένη εμφανίστηκε χθες η διεθνής κοινότητα με τις εξελίξεις στην Τρίπολη. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της Δύσης προχώρησαν σε εκκλήσεις για άμεση παραίτηση του Καντάφι και για παράδοση των δυνάμεων που του μένουν ακόμα πιστές. Ηδη ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη μέρα και την ανοικοδόμηση.


Τον χορό των δηλώσεων άνοιξαν οι ΗΠΑ, με μια ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ανέφερε: "Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε σημείο χωρίς επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο".

Στη συνέχεια Βρετανία και Γαλλία, πρωτοστάτες της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, προχώρησαν και αυτές σε σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του Καντάφι και ζήτησαν την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του στη νοτιοδυτική Αγγλία για να προεδρεύσει σε συνάντηση του συμβουλίου για την ασφάλεια, δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο γεγονός ότι το τέλος του Καντάφι είναι κοντά και πως πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες χωρίς όρους.

Αντίστοιχα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους υποστηρικτές του Καντάφι να παραδώσουν τα όπλα τους και να αγνοήσουν την εγκληματική και κυνική τυφλότητα του ηγέτη τους παύοντας πυρ". Παραίτηση του Καντάφι ζήτησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος χαρακτήρισε "ανώφελη" κάθε αντίσταση και τάχθηκε στο πλευρό των αντικαθεστωτικών και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε την πτώση του Καντάφι και ανέφερε πως ξεκινάει η περίοδος ανοικοδόμησης και δημιουργίας δημοκρατικών δομών".
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού πρώτα κάλεσε εκ νέου τον συνταγματάρχη Καντάφι να παραιτηθεί για να αποτρέψει άλλη αιματοχυσία, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη στήριξή της στη Λιβύη για την επόμενη ημέρα.
 
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ

Οι εξελίξεις στην Τρίπολη φαίνεται ότι προβλημάτισαν ιδιαίτερα την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα. Η κινεζική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση του λιβυκού λαού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στη χώρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα, ενώ από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει "ευφορία για το τέλος Καντάφι, αφού αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της πολιτικής κρίσης στη χώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου