Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΚ: H EKT ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!!!

 

Προσπάθεια να «σπάσουν» οι αντιστάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, μοιάζει να κάνει η ΕΚΤ, η οποία με μια αιφνιδιαστική απόφαση αργά το βράδυ της Τετάρτης, διέκοψε τη χρηματοδότηση που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα η
ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποδέχεται πλέον κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ αναφέρει ότι η απόφασή της ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής. Επίσης, διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και πως οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, όπου σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ, ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει τις εκκρεμότητες σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο του Eurogroup, δηλαδή με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Βαρουφάκης πρόκειται να συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η Γερμανία τηρεί και αυτή σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, απαιτώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας.

Καθησυχάζει το υπουργείο Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας στην απόφαση της ΕΚΤ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να καθησυχάσει σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ. Στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
 «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.
» Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.
» Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
» Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».



Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου