Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ!


ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ!

Iskra: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΝΟΤΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ!

Το κύμα των μεγάλων εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων στην
Ισπανία συνεχίζεται και κλιμακώνεται με πρωτότυπες μορφές, ενώ ανάλογες εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις σημειώνονται αυτήν την περίοδο, παρά τις θερμές μέρες του Ιουλίου , στην Ιταλία , την Πορτογαλία και τη Γαλλία, στην τελευταία εξαιτίας και των χιλιάδων απολύσεων στις Πεζώ και Σιτροέν.
Πολλοί στο χώρο της πολιτικής και συνδικαλιστικής αριστεράς υπογραμμίζουν την ανάγκη να συντονιστούν αριστερές πολιτικές και κινηματικές δυνάμεις στον ευρωπαϊκό Νότο, με κύριο στόχο ένα πλατύ διεθνιστικό αγωνιστικό ποτάμι, που θα αμφισβητήσει αποτελεσματικά τις επιλογές της Γερμανικής Ευρώπης και του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου.


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη νύχτα στο κέντρο της Μαδρίτης κατά των νέων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά απο κινητοποίηση που οργανώθηκε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, facebook και twitter.

Κρατώντας πανό με συνθήματα που έγραφαν «Όλοι μαζί μπορούμε» διανυκτέρευσαν σε απόσταση αναπνοής από το ισπανικό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε αποκλείσει η αστυνομία.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη όταν προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

Τα προωθούμενα μέτρα που αναμένεται να πλήξουν κυρίως συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο τομέα, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των συνδικάτων που απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Προβλέπονται επίσης αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της μέρας (16/7), άλλη μία διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποίησαν πολλές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Μαδρίτη, ανάμεσα στους οποίους πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτές.

«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία» φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας ένα από τα εμβληματικά συνθήματα των διαδηλώσεων που πολλαπλασιάζονται στη χώρα. Όπως και την Κυριακή, οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Twitter με τη λέξη κλειδί "#graciasfuncionarios".

«Είναι απαράδεκτο. Τα προβλήματα του ισπανικού κράτους δεν οφείλονται στους δημόσιους υπάλληλους. Δεν είναι δικό μας λάθος. Δεν είναι λογικό. Είναι άδικο και άνανδρο» λέει ο Μιγκέλ Κοντρέρας, ένας 28χρονος νοσηλευτής που μετέβη από την περιφέρεια της Καστίλλης Λα Μάντσα στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Τα μέτρα αυτά θα καταστρέψουν την Ισπανία. Δεν καταναλώνουμε, δεν αγοράζουμε πια. Πρέπει να βγούμε στο δρόμο, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς» ανέφερε από την πλευρά της η 'Ανχελες Καράσκο, μια 57χρονη δημόσια υπάλληλος.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται επίσης, όπως και την περασμένη εβδομάδα, να διαδηλώνουν την ώρα του διαλείμματος για καφέ έξω από τα κτίρια όπου απασχολούνται, καθημερινά ως την Τετάρτη.

Εκτός από τη μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, τα CCOO και UGT, κάλεσαν τους πολίτες σε διαδηλώσεις την Πέμπτη εναντίον του νέου σχεδίου λιτότητας που ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και έχει στόχο την "εξοικονόμηση" 65 δισ. ευρώ ως το 2014.

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου