Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

UNA FACCIA UNA RAZZA...ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ...



H Ιταλία και Ελλάδα είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες, σύμφωνα με την Transparency international, τονίζοντας παράλληλα ότι «η διαφθορά συνέβαλε στην κρίση χρέους στην Ευρώπη».

«Οι οικονομικές δυσκολίες στην Ευρωζώνη συνδέονται μέχρι ενός σημείου με την ανικανότητα των Αρχών να πατάξουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, που είναι από τις βασικές αιτίες της κρίσης», επισημαίνεται στη σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από 0 (όταν η διαφθορά είναι μεγάλη) ως 10, η Ιταλία «βαθμολογείται» με 3,9 και η Ελλάδα με 3,4 και κατατάσσονται στην 69 και 80 θέση της λίστας αντίστοιχα.

Η Γαλλία και η Γερμανία, στις οποίες πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων της ζώνης του Ευρώ, βρίσκονται στην 25η και 14η θέση.

«Η ευρωπαϊκή κρίση αντικατοπτρίζει την αδυναμία οικονομικής διαχείρισης, την έλλειψη διαφάνειας και επίσης την κακή χρήση των χρημάτων του δημοσίου», εκτιμά η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας της Transparency.

Η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται την 182η και τελευταία θέση και θεωρούνται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς.

Στην άλλη άκρη της κλίμακας είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5 βαθμούς, η Δανία 9,4, η Φινλανδία 9,4, η Σουηδία 9,3 και η Σιγκαπούρη 9,2 βαθμούς.

Σχεδόν τα 2/3 των χωρών στον κατάλογο έχουν βαθμολογία μικρότερη του 5 που δείχνει ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

«Είτε πρόκειται για την Ευρώπη, που πλήττεται από την κρίση χρέους ή τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην πολιτική, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απαίτηση για καλύτερη διακυβέρνηση», τόνισε η Ουγκέτ Λαμπέλ, υπεύθυνη της οργάνωσης, που έχει έδρα το Βερολίνο.

Οι περισσότερες αραβικές χώρες καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις του καταλόγου με βαθμολογίες μικρότερες του 4.

Οι Η.Π.Α. βρίσκονται μια θέση πάνω από την Γαλλία, η Κίνα στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς είναι ανάμεσα στις χειρότερες χώρες, καταλαμβάνοντας την 143η θέση.

Για την αξιολόγησή της η μη κυβερνητική οργάνωση χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου