Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αποφασισμένοι για λύση Μέρκελ και Σαρκοζί

Δεν θα υπάρξει «δεύτερη ευκαιρία» για την διάσωση του ευρώ, προειδοποιεί μετά το πέρας του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Μασσαλία, ο Νικολά Σαρκοζί. Η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει αποφασισμένη να βρεθεί λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από την κρίση.

Αποφασισμένοι για λύση Μέρκελ και Σαρκοζί
Επιμένοντας στην ανάγκη να πετύχει η γαλλογερμανική συμφωνία, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είναι η επιλογή της λογικής», καλώντας για «μεγαλύτερη αλληλεγγύη, πειθαρχία και διακυβέρνηση» στην ευρωζώνη.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι κρίσιμη, αφού όπως είπε «δεν θα έχουμε δεύτερη ευκαιρία» καθώς παραμένουν μόνο «ορισμένες εβδομάδες» στους ενδιαφερόμενους για να πάρουν αποφάσεις.
Μια μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι «απαραίτητη» εκτίμησε ο γάλλος πρόεδρος που ελπίζει σε συσπείρωση και των υπόλοιπων κρατών γύρω από την μεταρρύθμιση.
«Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να έχουμε το κουράγιο να κάνουμε μια διάγνωση» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι σήμερα «το ευρώ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη» και η Ευρώπη «που θα έπρεπε να καθησυχάζει τους πολίτες, τους ανησυχεί».
Ο Σαρκοζί επανέλαβε επίσης ότι «δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος ο κίνδυνος έκρηξης στην Ευρώπη».
Κάποιες χώρες δεν ήταν έτοιμες για το ευρώ
Αποφασισμένοι για λύση Μέρκελ και Σαρκοζί
Αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε παράλληλα ότι «έγιναν λάθη» κατά την διάρκεια της δημιουργίας της νομισματικής ένωσης. Το πρώτο λάθος ήταν ότι «θέλαμε κοινό νόμισμα, χωρίς να προβλέψουμε μια κοινή διακυβέρνηση». «Επί 10 χρόνια οι οικονομίες της ευρωζώνης αντί να συγκλίνουν, απέκλιναν» δήλωσε ο Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι το δεύτερο λάθος ήταν η είσοδος στο ευρώ ορισμένων χωρών που «δεν ήταν έτοιμες» για την ευρωζώνη.

Αποφασισμένοι για λύση Μέρκελ και Σαρκοζί
Διευκρίνισε μάλιστα ότι σήμερα γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της μη έγκαιρης λήψης μέτρων που θα έπέτρεπαν σ' αυτές τις χώρες να «υποφέρουν λιγότερο».

Μέρκελ: Θα βρούμε λύση
Θα βρούμε λύση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Στην ομιλία της, λίγο μετά την ομιλία του Γάλλου προέδρου, η κ. Μέρκελ εκτίμησε μεν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα βρεθεί λύση για την πάταξη της κρίσης χρεών στη Συνόδο Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες, μια σύνοδο που σύσσωμοι οι παρατηρητές θεωρούν ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την διάσωση του ευρώ.
Παράλληλα, την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από την κρίση, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

πηγή: Eθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου