Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Παπαδήμος: Δημοσιονομικός κανόνας και κυρώσεις στην ευρωζώνη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος... προκειμένου να ενημερώσει για τις αποφάσεις της Συνόδου και πώς αυτές επηρεάζουν το ελληνικό πρόγραμμα. Mεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3% τότε θα ακολουθείται αυτοματισμός κυρώσεων, ενώ τα κράτη που παρουσιάζουν υπερβολικό έλλειμμα θα πρέπει να υποβάλλουν διαρθρωτικά προγράμματα. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε επίσης ότι υιοθετήθηκε δημοσιονομικός κανόνας που προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι.

Ο προϋπολογισμός εφόσον υλοποιηθεί -και μπορεί να υλοποιηθεί- έχει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους, θα αλλάξει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και θα θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα θα ασκήσει δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τους νέους κανόνες που υιοθετήθηκαν όταν ολοκληρώσει με επιτυχία το οικονομικό της πρόγραμμα και φτάσει στο επίπεδο του μηδενισμού των ελλειμμάτων.

«Η Ελλάδα θα έχει ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα ισχύει για τρία χρόνια. Τα μέτρα που συζητήσαμε θα αφορούν τη χωρα μας όταν φτάσει στο επίπεδο του μηδενισμού των ελλειμμάτων και αφορούν ένα μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι αποτελεσματική η λειτουργία της νέας κυβέρνησης, απάντησε θετικά, επισημαίνοντας πως μέσα σε αυτόν τον ένα μήνα που πέρασε επιτεύχθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα.

Ευ.Βενιζέλος: Με διεθνή σύμβαση ο δημοσιονομικός κανόνας

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο δημοσιονομικός κανόνας, που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα καθώς η Βουλή δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση πριν από το 2013.

Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος η χώρα μας μπορεί με βάση το άρθρο 28 να υιοθετήσει μία Διεθνή Σύμβαση που θα περιλαμβάνει τον κανόνα και «θα έχει αποκτήσει ισχύ ανώτερη οποιαδήποτε νόμου και έτσι θα έχουμε ολοκληρώσει ότι ζητάει η απόφαση».

Για την συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. «Στην απόφαση αποσαφηνίζεται πως το ελληνικό PSI είναι μία εξαιρετική περίπτωση και εκτιμούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην διαπραγμάτευση που κάνουμε με τον ιδιωτικό τομέα. Θα κάνει τον ιδιωτικό τομέα να νιώσει πιο ασφαλής και να συμμετέχει στο πρόγραμμα».

Συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Ο κ. Παπαδήμος είχε ήδη συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Η Ελλάδα φέρεται να τάσσεται με τις απόψεις των Ρομπάι και Μπαρόζο και στον άξονα Ιταλίας, Ισπανίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου.

Οι χώρες αυτές συμφωνούν στην έκδοση ευρωομολόγου και σε εγγυήσεις για αυξημένη χρηματοδότηση του EFSF.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, η ελληνική πλευρά τάσσεται με τις χώρες εκείνες που θεωρούν ότι το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς και όχι το ευρωδικαστήριο.
 
briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου