Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΜΠΑΧΑΛΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ...

Στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει τώρα το βάρος των αποφάσεων, καθώς μετά από δύο ημέρες συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τα κυριότερα θέματα που την απασχόλησαν παραπέμφθηκαν προς απόφαση στο Συνέδριο που προγραμματίζεται για το διάστημα 10-14 Ιουλίου.

Μαζί τους, όμως, «παράταση» πήρε και η κόντρα στο εσωτερικό του κόμματος, όπως εκφράστηκε κυρίως γύρω από την πρόταση για διάλυση των συνιστωσών και για «ενιαίο ψηφοδέλτιο» χωρίς επιμέρους λίστες…

Σε άτυπο σχόλιό της μετά τη λήξη των εργασιών της Κ.Ε. η Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα που υπήρξε για διατύπωση όλων των απόψεων, αλλά και τον σεβασμό σε αυτές ως ισότιμες ενόψει του συνεδρίου, σημείωσε πως «τώρα τον λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».


Το σχόλιο κρίθηκε απαραίτητο μετά και την αναδίπλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου. Ενώ με κείμενο που συνυπέγραφε υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» με εκπροσώπους των ΚΕΔΑ, ΕΔΗΚ, ΔΗΚΚΙ, Ριζοσπαστών και Ριζοσπαστικής Οικολογικής Αριστεράς -μία μέρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε.- αναφέρθηκε στις θέσεις και τις ιδέες που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «πλήττουν ανεπανόρθωτα τη συνοχή του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και πλήττουν καίρια την ίδια τη δημοκρατία και την πλουραλιστική έκφραση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ», χθες το απόγευμα, προχώρησε σε μία δήλωση σε τελείως διαφορετικό ύφος.

Μιλώντας για «γόνιμο διάλογο» στην Κ.Ε., υποστήριξε ότι «μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις», αλλά και πως «όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε»…

Στελέχη της Κουμουνδούρου, εξέφραζαν αργά χθες το βράδυ την ικανοποίησή τους από τις εργασίες της Κ.Ε. και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο, τα όρια και τα θέματα που θα απασχολήσουν το κόμμα στο εξής ως προς τη φυσιογνωμία του, αλλά και τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών, εστίαζαν τόσο στο θέμα των συνιστωσών, που ναι μεν έως το συνέδριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως μέχρι σήμερα, αλλά μετά από αυτό εισηγήθηκε να επιλέξουν μεταξύ της αυτοδιάλυσής τους, της παραμονής τους με την ιδιότητα του παρατηρητή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή της μετατροπής τους σε τάσεις, όσο και σε εκείνο της δυνατότητας ύπαρξης λίστας στην εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, για την οποία θα αποφανθεί και πάλι το Συνέδριο. Επιπλέον, έκαναν λόγο για την στρατηγική του κόμματος, ήτοι την ανατροπή του μνημονίου και την κατάκτηση της κυβέρνησης, στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του χθες, λίγο πριν από τις ψηφοφορίες στο σώμα της Κ.Ε., κάνοντας λόγο για κοινό στόχο όλων.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η παραπομπή για αποφάσεις στο Συνέδριο, δίνει «παράταση» και στην κόντρα που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και εν πολλοίς αποτυπώθηκε στις ομιλίες στελεχών του κόμματος κατά τη διήμερη συνεδρίαση. Δεν ήταν λίγοι όσοι υπονόησαν (ή και κατηγόρησαν ευθέως) ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να «ηγεμονεύσει» στο κόμμα με τρόπο ξένο προς την κουλτούρα της Αριστεράς, με τον ίδιο να ζητεί προσοχή στις δημόσιες παρεμβάσεις, απαντώντας από του βήματος χθες ότι δεν υπάρχουν «Ηρακλειδείς του ριζοσπαστισμού» και «κάποιοι άλλοι από εμάς που να έχουν εκχωρήσει τα πάντα στη Σοσιαλδημοκρατία».

Ξεκαθάρισε ότι δεν στέλνει τελεσίγραφα, ούτε δείχνει την πόρτα σε κανέναν, πλην, όμως, πως δεν μπορεί να απαγορευθεί στη βάση να συζητά για ζητήματα, όπως η εκλογή των οργάνων του κόμματος. Χαρακτήρισε δε, πλούτο την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας πως είναι υπέρ ενός κόμματος των τάσεων, αλλά όχι των μηχανισμών και πως «ο εχθρός βρίσκεται έξω από την αίθουσα»…

Η αποστροφή αυτή του λόγου του ερμηνεύθηκε ως απάντηση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που λίγες ώρες νωρίτερα, το απόγευμα του Σαββάτου είχε επιτεθεί στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, «ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους ώστε να μην επιβληθεί «σιωπητήριο» στο κόμμα, υποστήριξε την πρακτική της ξεχωριστής λίστας αντί του ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή οργάνων (δυνατότητα που θα υπάρχει τελικά στον προσυνεδριακό διάλογο στις οργανώσεις και μετά θα κληθεί να αποφασίσει το συνέδριο) και τάχθηκε στο πλευρό των συνιστωσών σε σχέση με την επιθυμία διατήρησής τους. Διεφώνησε με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει κολλήσει στο 27%», εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν είναι «καθόλου λίγο», καθώς «με αυτό μπορεί κανείς να αλλάξει την χώρα» και επέμεινε πως πρόβλημα συνιστά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την δυναμική του στην κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης ενέταξε την οργανωτική συζήτηση στο γενικότερο πολιτικό ζήτημα, διερωτηθείς «αν είναι να παραμείνουμε όπως είμαστε, τότε τι το χρειαζόμαστε το Συνέδριο;». Επιτέθηκε δε, στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποστηρίζοντας ότι θα περίμενε να απαντήσει σε μία σειρά από ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. «Αν έχουμε προβάδισμα μία-δύο μονάδες από τη ΝΔ, θα πάρουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και με ποιους θα συνεργαστούμε από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις;», ρώτησε, τονίζοντας πως στελέχη της αριστερής πτέρυγας κάνουν σαν να μη βλέπουν ότι το ΚΚΕ έχει φύγει από τον αντιμνημονιακό αγώνα…

Ο ίδιος αναρωτήθηκε «πόσα τέρμινα θα χρειαστούν για να γίνει ρεαλιστική η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς», ενώ έκανε λόγο για εσωτερική προσπάθεια αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν μας αξίζει» και για υπό διαμόρφωση εικόνα ενός διφυούς κόμματος και φορέα, «ένα κοστούμι για δύο ή δυόμισι, από το οποίο πρέπει να βγούμε με συμφωνίες, χωρίς επιβολή και χωρίς ομηρείες».

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Μητρόπουλος επιχείρησε έναν «απολογισμό» του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε στο 27%, παρατηρώντας τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία στην πορεία του και θέτοντας τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει στο εξής. Μεταξύ αυτών, η διοργάνωση του συνεδρίου σε πνεύμα ενότητας, η στροφή στην κοινωνία και η αναζωογόνηση των επιμέρους κινημάτων, η ανάπτυξη νέας θέσης απέναντι στην «παραπλανητική μνημονιακή δημοσιολογία» και η συνοδεία της από νέα επικοινωνιακή γραμμή που θα τηρείται απαρέγκλιτα από όλους, ο εμπλουτισμός των θέσεων στην πρόταση του κόμματος μετά την Κύπρο και ο καθαρός, ενιαίος και ασυμβίβαστος λόγος.

Κατά τα λοιπά, το Σώμα της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε εκλογικό μέτρο 1:10 για την εκλογή συνέδρων και σταυροδοσία 30%, καθώς και εγγραφή μελών έως τις 10 Ιουνίου. Έτσι, με δύο νέες επιτροπές, μία 13μελή για την παρακολούθηση της συζήτησης για το καταστατικό και μία 15μελή για την τελική διαμόρφωση των θέσεων του νέου κόμματος, τα κείμενα και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν τίθενται στον προσυνεδριακό διάλογο, με τα σπουδαία να αναμένονται τον Ιούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου