Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ



Τουλάχιστον 21 άτομα τραυματίστηκαν, πέντε συνελήφθησαν και τέσσερα οχήματα πυρπολήθηκαν, σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης, χθες, στη νότια πλευρά της γέφυρας του ποταμού Ίμπαρ που συνδέει το βόρειο σερβικό τομέα με το νότιο αλβανικό τομέα της διχοτομημένης πόλης του Κοσόβου, Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Αλβανοί, από το νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του “Πάρκου Ειρήνης” που δημιουργήθηκε από Σέρβους του βορείου Κοσόβου πριν από μερικές μέρες στην κεντρική γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ, αφού προηγήθηκε η απομάκρυνση οδοφράγματος από μπετόν που είχαν στήσει.

Διαδηλωτές, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, εκτόξευσαν πέτρες εναντίον μελών της αστυνομίας του Κοσόβου και της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

“Στις διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί και έξι διαδηλωτές” δήλωσε ο εκπρόσωπος της διοίκησης της αστυνομίας του Κοσόβου στην περιοχή, Άβνι Ζαχίτι προσθέτοντας ότι έως τώρα έχουν συλληφθεί πέντε άτομα.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι, ο Φατόν Ισμαϊλι από την εφημερίδα “Εξπρές” ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι από πέτρα που πέταξαν διαδηλωτές και ο Μπεχάρ Μουστάφα, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από ομάδα 10 διαδηλωτών.

Στην άλλη πλευρά της γέφυρας είχαν συγκεντρωθεί Σέρβοι, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του βόρειου τμήματος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και παρακολουθούσαν τα επεισόδια.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα με αφορμή τις βίαιες διαδηλώσεις ζήτησε να εξευρεθεί ειρηνική λύση, αλλά η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι “τα νέα οδοφράγματα στη γέφυρα πολύ γρήγορα θα απομακρυνθούν”.

Η κ. Γιαχγιάγκα τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τη χρήση βίας θα οξύνει την κατάσταση και θα εμποδίσει κάθε διαδικασία εδραίωσης ομαλής κατάστασης στο Κόσοβο και στους δήμους στο βορρά.

“Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι θεμελιώδες δικαίωμα που συνδέεται με το Σύνταγμα του Κοσόβου και είναι βασική αρχή της δημοκρατίας, οπότε κάθε εμπόδιο σε οποιοδήποτε τμήμα του της επικράτειας του Κοσόβου εμποδίζει την προσπάθεια εδραίωσης του νόμου και απειλεί τη διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης κάθε πολίτη στην κοινωνία του Κοσόβου” ανέφερε η κ. Γιαχγιάγκα.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου κάλεσε την ΕΕ να ενισχύει τις προσπάθειες για την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας και για να απομακρύνουν τα εμπόδια που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Μπαϊράμ Ρετζέπι δήλωσε ότι αναμένει πίεση από τςι Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον προς το Βελιγράδι, ώστε να απομακρυνθούν τα νέα οδοφράγματα.

“Αν αυτό δεν συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τα απομακρύνουμε εμείς” είπε ο κ. Ρετζέπι σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό “Klan Kosova”.

Τις διαδηλώσεις καταδίκασε ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς τονίζοντας ότι στρέφονται κατά της ειρήνης, της συμβίωσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού λαού.

Ο κ. Τζούριτς ζήτησε να αποκλιμακωθεί η ένταση και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα εμβαθύνουν την ανησυχία των πολιτών του Κοσόβου σερβικής εθνικότητας και δείχνουν την αναγκαιότητα του διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου