Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Χριστόφορος Τουμάζου: Ο Ελληνοκύπριος κορυφαίος εφευρέτης της χρονιάς στην Ευρώπη


Ο Χριστόφορος Τουμάζου κατάφερε μέσω μιας επαναστατικής συσκευής να αποκωδικοποιήσει σε λιγότερο από μισή ώρα το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου.
 
Πρόκειται για ένα καινοτόμο τεστ που αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ιατρική καθώς χάριν στη συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν θα χρειάζονται πλέον οι χρονοβόρες εργαστηριακές αναλύσεις.
 
Ο 53χρονος Ελληνοκύπριος ερευνητής πήρε το πρώτο βραβείο, «European Inventor Award 2014» στο Βερολίνο από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και είναι επισήμως ο κορυφαίος εφευρέτης για το έτος 2014.
 
Ο Χριστόφορος Τουμάζου είναι καθηγητής μηχανικής του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμων στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής που είναι και δημιούργημα του ιδίου.
 
Η ταχύτατη αυτή εξέταση θα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια που θα παρέχει ένα «τσιπάκι» το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί και σε USB μεταφέροντας έτσι τα γενετικά ευρήματα στον υπολογιστή.
 
Μέσω της συγκεκριμένης συσκευής θα μπορούν πλέον οι γιατροί να δουν τις γενετικές προδιαθέσεις που μπορεί έχει ένας οργανισμός.
 
Ο Χριστόφορος Τουμάζου έχει αποκτήσει ευρεσιτεχνίες για πάνω από 50 συσκευές ιατρικών διαγνώσεων σύμφωνα την Guardian. O Ελληνοκύπριος βραβευμένος πλέον επιστήμονας έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη και έκανε την μετα-διδακτορική του έρευνα στο Imperial.
 
Σήμερα είναι διευθυντής του Τμήματος Εμβιομηχανικής και είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών, της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής της Βρετανίας, καθώς και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου