Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ


Πρώτος, στις δέκα και μισή, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αποτελεί και το πρόσωπο - κλειδί λόγω της εκλογικής δύναμης του κόμματός του, στην πορεία υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.



Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και να ανοίξει όλα τα «χαρτιά» του, προκειμένου να μη δώσει άλλοθι στον συνομιλητή του να τον καταγγείλει ότι του απέκρυψε την αλήθεια. Θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και θα προτείνει ως «γέφυρα συνεννόησης» τις αποκρατικοποιήσεις-εξπρές, τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, θέμα το οποίο πολλοί βουλευτές της ΝΔ θέτουν, αλλά όχι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρόκειται να τονίσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι είναι αποφασισμένη και ότι κινείται πέρα και πάνω από τις στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος». Θα ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να ξεκαθαρίσει και δημόσια τη στάση του και να πει το εάν θα στηρίξει την προσπάθεια ή όχι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να προσέλθει στο πρωθυπουργικό γραφείο, κρατώντας στα χέρια του τις προτάσεις που παρουσίασε στο Ζάππειο προ ολίγων εβδομάδων.

Εχει εγκαταλείψει την αρχική του θέση «ή όλα ή τίποτα» και έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει μέρος των μέτρων που αποτελούν και δικές του προτάσεις. «Αγκάθια» στην πορεία προς την ουσιαστική συναίνεση αποτελούν το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα, το φορολογικό και ενδεχομένως η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, για την οποία η ΝΔ βάζει «αστερίσκους», αν και δεν διαφωνεί με την ουσία.

Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει τη θέση του για «μισθωτή εφεδρεία» των υπάλληλων που εργάζονται σήμερα σε υπηρεσίες και που θα καταργηθούν, ενώ πιο αυστηρός θα είναι στο θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Θα υπογραμμίσει ότι η επιβολή των νέων φόρων θα «σκοτώσει» την αγορά, δεν θα φέρει νέες επενδύσεις, θα αυξήσει την ανεργία και εν πολλοίς θα επιτείνει την ύφεση.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς:

Αλ. Παπαρρήγα
Είναι η μοναδική απουσία από τις συναντήσεις, γεγονός που φανερώνει την αντίθεσή της στα μέτρα

Γ. Καρατζαφέρης
Το βασικό του αίτημα προς τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει τάχιστα σε ανασχηματισμό

Αλ. Τσίπρας
Ο χαρακτηρισμός «Πινοσέτ» που απέδωσε στον πρωθυπουργό υπονομεύει την όποια προσπάθεια συνεννόησης

Ντ. Μπακογιάννη
Θεωρεί ότι τώρα είναι η ευκαιρία για συναίνεση. Εάν δεν υπάρξει, εκτιμά ότι τη λύση θα τη δώσουν οι εκλογές

Φ. Κουβέλης
Δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του ως προς την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δέχεται να συζητήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου