Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!ΜΑΣ ΠΕΤΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΟΖΩΝΗ!


ΛΕΤΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;;;

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ;;;



Το σκηνικό που ζούμε αυτές τις ημέρες θυμίζει έντονα τον περυσινό Μάρτιο και Απρίλιο όταν στο παρασκήνιο προετοιμαζόταν ο μηχανισμός βοήθειας των 110 δις που λάβαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Βροχή δημοσιευμάτων και σεναρίων κατακλύζει τον ευρωπαϊκό τύπο.

Στόχος τους είναι να σοκάρουν τόσο τους Έλληνες που θα πρέπει να αποδεχτούν νέα σκληρά μέτρα, όσο και τους υπόλοιπους ευρωπαίους που άμεσα ή έμμεσα θα πρέπει να ξαναδώσουν -έστω και με εγγυήσεις- δάνειο στην Ελλάδα.




Το μνημόνιο όπως το εφάρμοσε έως σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου απέτυχε. Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της το 2012 όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Έτσι πρέπει να εξασφαλίσει από 25 εως 40 δις ευρώ για να μη χρεοκοπήσει. Γύρω από τους όρους αυτού του δανεισμού παίζονται σοβαρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και από αυτή τη διαμάχη πηγάζει μεγάλο μέρος των δημοσιευμάτων.

Στις 09.30 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκίνησε ο ''βομβαρδισμός'' δημοσιευμάτων στο γερμανικό τύπο όπου άλλοι γράφουν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και άλλοι περιγράφουν αυτό το δρόμο ως ''αυτοκτονία'' που θα φέρει ντόμινο χρεοκοπίας στην Ευρώπη.

Στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo μας συστήνει να βγούμε εκτός ευρωζώνης ώστε με υποτίμηση να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.

Αντίθετη άποψη καταθέτουν άλλοι Γερμανοί οικονομικοί παράγοντες στην Die Welt, όπως ο Joerg Kraemer, επικεφαλής ανάλυσης της Commerzbank, που χαρακτηρίζει ως ''οικονομική αυτοκτονία'' τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Thomas Mayer, επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει κρίση στην Ευρώπη και στις τράπεζες της.

Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου HWWI , δηλώνει πως ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σαν της Lehman.

Την ίδια ώρα Γερμανοί βουλευτές στηρίζουν με δηλώσεις τους την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ο Carsten Schneider, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, ο οποίος δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μισή ώρα μετά , περίπου στις 10.00 το πρωί βγήκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι με τίτλο : ''Πιθανή έξοδος Ελλάδας από το ευρώ''.

Στην Independent, ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά πως οι κρίσεις στην ευρωζώνη θα επιμείνουν και είναι θέμα χρόνου για την χρεοκοπία της Ελλάδας, που όπως λέει ''έχει ξεπεράσει τα όρια''.

Ο Ρουμπινί θεωρεί πιθανότατο πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να υποκύψουν σε πολιτικές πιέσεις και να εξαναγκαστούν σε έξοδο από την ευρωζώνη εντός πενταετίας!

Τη ''σκυτάλη'' πήρε πριν από λίγο η Wall Street Journal, που γράφει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αντιμετωπίζει το πρόβλημα που την δημιούργησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δηλαδή το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος και πως αυτό θα σωθεί από τη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου