Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Β.ΗΠΕΙΡΟΣ: ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




Εντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς, καθώς πλέον φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη για την εκπροσώπηση στην αλβανική Βουλή του διχασμένου και αποδυναμωμένου από τις προσωπικές έριδες Κόμματος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - ΚΕΑΔ.



Η εσωτερική σύγκρουση στο ΚΕΑΔ εκδηλώθηκε με την απόφαση του προέδρου Β. Ντουλέ να καθαιρέσει τον Κ. Μπάρκα, ο οποίος συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού ως υπουργός Εργασίας με αφορμή την απόλυση του γ. γ. του υπουργείου, του Α. Μάρτου, στενού φίλου του κ. Ντουλέ.

Την ίδια ώρα στη Χειμάρρα θεωρείται ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το πάγωμα της διανομής των περιουσιών στους παλιούς ιδιοκτήτες, ενώ και ο δήμαρχος Χειμάρρας δέχεται κριτική γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες πριν καταργηθεί ο σχετικός νόμος 7501 ώστε να μην αφελληνισθούν οι περιουσίες στα τουριστικά φιλέτα της περιοχής. Διατυπώνονται μάλιστα επικρίσεις ότι πολλές από τις αντιπαραθέσεις τοπικών μειονοτικών στελεχών με τις αλβανικές αρχές γίνονται απλώς για να καλυφθεί η συνδιαλλαγή που υπάρχει σε άλλα «μέτωπα».

Στην περιοχή αυτή, ήδη ο γαμπρός του Σ. Μπερίσα ως διαχειριστής προγραμμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας προωθεί με την (τουλάχιστον) ανοχή των παραγόντων της μειονότητας την ίδρυση και λειτουργία «τουριστικών χωριών» σε καταπατημένες ελληνικές περιουσίες (τα «χωριά» προβλέπονται στις περιοχές Χειμάρρα, Γιαλό, Παλάσα, Λούκοβο), ενώ ο ίδιος ο κ. Μπερίσα για ευνόητους λόγους επέλεξε έναν ορθόδοξο στο θρήσκευμα, Αλβανό γιατρό, στον οποίο παραχωρήθηκαν 8.000 στρέμματα ελληνικών περιουσιών σε τουριστική περιοχή, η οποία υποτίθεται ανήκε στην οικογένεια του Αλβανού γιατρού πριν από το κομμουνιστικό καθεστώς.

πηγη: northepirus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου