Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αμερικανικά ΜΜΕ:"Η έξοδος από το ευρώ,είναι εδώ για την Ελλάδα"

 

Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με την Ελλάδα, ούτε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις εξελίξεις για την πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας μας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από πληθώρα δημοσιευμάτων, αναλύσεων και ραδιοτηλεοπτικών ρεπορτάζ σε αμερικανικά ΜΜΕ, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά τις ....
προχθεσινές βουλευτικές εκλογές.


Την ίδια στιγμή, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα, καθώς και τα μηνύματα που έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επαυξάνουν τη δυναμική για συνολική αναθεώρηση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για λιτότητα.

Επίσης, σημειώνεται ότι πολλοί τώρα κάνουν λόγο για στήριξη επιλογών που θα ωθούν στην ανάπτυξη, αλλά το ερώτημα που θέτουν είναι: πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις;

Σε αρκετές αναφορές επαναφέρεται το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος για αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, αλλά και με δυσμενείς συνέπειες στην αμερικανική αγορά, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα, μιας και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι υπάρχει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε για το κοινό νόμισμα, αλλά και την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτήθηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά χρειάσθηκαν μόλις 12 ώρες εκλογικής διαδικασίας για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα, επαναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες περιόρισαν την επιρροή των δύο κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Οι περισσότεροι πολιτικοί και αναλυτές προσβλέπουν στην αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης και στη διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο. Οι ξένοι ηγέτες ωστόσο δεν άφησαν χθες πολλά περιθώρια αλλαγής του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την εμμονή της στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, επανέφερε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» υπογραμμίζει ότι «η προοπτική αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη αυξάνεται ολοένα και περισσότερο». Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναδυθεί από την τρέχουσα κρίση με μια κυβέρνηση ικανή ή πρόθυμη να εφαρμόσει τις εντολές των διεθνών δανειστών της για αυστηρές περικοπές, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις πολύ ευρύτερες από τα εθνικά όρια της χώρας.

Άλλες χώρες, τονίζεται χαρακτηριστικά, που έχουν δανείσει απευθείας την Ελλάδα, όπως η Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως μεγάλες απώλειες, δεδομένου ότι ένα χρηματοπιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα θα καταστήσει τους επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς να συνεχίσουν το δανεισμό προς την ισπανική κυβέρνηση. Εκτός αυτού, σημειώνεται στη σχετική ανταπόκριση, οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να βλάψει τη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται ότι βρίσκονται σε επισφαλή θέση.

Σε άλλο κείμενο στην ίδια εφημερίδα, προβάλλεται η άποψη ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα εντός ευρωζώνης, ωστόσο σύμφωνα με τον Kenneth S. Rogoff, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν είναι σαφές πως οι Έλληνες μπορούν να παραμείνουν εντός Ευρωζώνης επί μακρόχρονη περίοδο».

«Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα υπογράμμιζε ότι δεν υφίσταται μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ευρώπη και θα μπορούσε να οδηγήσει σ' ένα χαοτικό τέλος για το υπόλοιπο της ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Rogoff, προσθέτοντας ότι «με ένα αντιμνημονιακό πλήθος να κυριαρχεί στην ελληνική Βουλή, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου να αθετήσει η χώρα τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και για υψηλότερους φόρους».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν την επαύριον των γενικευμένων αλλαγών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όταν οι ψηφοφόροι κουρασμένοι από τα μέτρα λιτότητας σε Γαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες, αντέδρασαν στους καθιερωμένους πολιτικούς ηγέτες τους.

Όπως σημειώνεται, η υπομονή των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας αρχίζει να εξαντλείται και ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής αρχίζει να συντάσσεται με την άποψη οικονομολόγων του ιδιωτικού τομέα, που δηλώνουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει γενικότερη καταστροφή.

Συνέντευξη Τσαρλς Νταλάρα

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γερμανία παραμένουν ιδιαίτερα προσηλωμένες στην λιτότητα σε βάρος της ανάπτυξης, επιδεινώνοντας την κατάσταση σε χώρες όπως την Ελλάδα. «Παρατηρούμε ότι το πολιτικό πλαίσιο έχει οδηγήσει στην αποσύνθεση της ευρωπαϊκής οικονομίας», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η γενική προσήλωση στις άμεσες δημοσιονομικές περικοπές θα πρέπει να προσαρμόζεται στην οικονομική πραγματικότητα. Εάν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, θα πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς ήταν πολύ οδυνηρή η επικέντρωση στις άμεσες δημοσιονομικές περικοπές, δημιουργώντας την αίσθηση μιας αδιέξοδης κατάστασης».

Ο κ. Νταλάρα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο άμεσο μέλλον θα τεθεί σε δοκιμασία η αποφασιστικότητα της χώρας. «Παρακολουθώ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε την διαδικασία να ολοκληρωθεί. Θα χρειασθεί χρόνος για να υπάρξουν αποτελέσματα, αλλά όταν καθίσει η σκόνη θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα αντιληφθεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει τις περισσότερες πλευρές του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.

http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου