Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κέρδη 380 εκατ. ευρώ για τη Γερμανία από τα ελληνικά δάνεια!

Κερδισμένος έχει βγει μέχρι στιγμής ο Γερμανός φορολογούμενος από τη βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς έως τα τέλη του 2011, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει στην αντίστοιχη γερμανική 380 εκατ. ευρώ σε…
τόκους για τα δάνεια συνολικού ύψους 15,17 δις που της έχει παράσχει το Βερολίνο στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης!

Σύμφωνα με το έγγραφό που έχει στην διάθεσή του το Reuters, το επιτόκιο στα εν λόγω δάνεια κυμαίνεται μεταξύ 3,423% και 4,528%.

Η γερμανική συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, θα ανέλθει έως τα 37,8 δις ευρώ. Εάν συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΝΤ, όπως αναμένεται, η γερμανική συνεισφορά θα είναι ανάλογα μικρότερη.

«Ανάμεικτος» ο τελικός απολογισμός για την Bundesbank.

Η συνολική εικόνα όμως στα γερμανικά δημοσιονομικά από την κρίση στην Ευρωζώνη είναι αρκετά πιο περίπλοκη: Πέραν των τόκων από τα δάνεια στήριξης, το Βερολίνο επωφελείται επίσης έμμεσα από τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων -καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο «ασφαλές λιμάνι» των γερμανικών ομολόγων και δανείζουν φθηνότερα τη Γερμανία.

Ωστόσο, η Bundesbank, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προετοιμάζει το έδαφος για ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών στον ισολογισμό της εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης. Αιτία είναι το ρίσκο το οποίο έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία η Bundesbank συνεισφέρει τα περισσότερα κεφάλαια.

Η Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τάμπλοϊντ εφημερίδα Bild, πρόκειται να ανακοινώσει μείωση κερδών για το 2011, η οποία μπορεί να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση των στοιχείων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας είχε «προϊδέασει» για χαμηλότερα κέρδη και σε δηλώσεις του στο Spiegel. Το 2010, η Bundesbank είχε κέρδη 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν σημαντικά μειωμένο από το 2009, οπότε και τα κέρδη έφταναν τα 4,1 δισ. ευρώ.

24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου