Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ Η UBS


Δε θα δεχθούν κούρεμα των ομολόγων κατά 68% οι ιδιώτες

Πλήρη χρεοκοπία της Ελλάδας «βλέπει» ο Πολ Ντόνοβαν, διευθυντής του τμήματος παγκόσμιας οικονομίας της UBS, καθώς, όπως ο ίδιος επισημαίνει, η συμμετοχή στο PSI δεν πρόκειται να καταστεί εθελοντική.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg επεσήμανε ότι αναμένει ενεργοποίηση των CDS, διότι δεν θεωρείται πιθανό να βρεθεί κάποιος που θα δεχθεί κούρεμα των ομολόγων σε ύψος 68%. Ωστόσο, ο κ. Ντόνοβαν τόνισε ότι αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τη χώρα, διότι «η φερεγγυότητά της στις αγορές έχει χαθεί εδώ και καιρό».

«Το βασικό πρόβλημα είναι τι γίνεται με τις ελληνικές τράπεζες μετά από μια ελληνική χρεοκοπία, αυτή είναι η βασική ανησυχία», τονίζει το διευθυντικό στέλεχος της UBS.

«Σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες, θα χρειαστούν στήριξη ή και διάσωση. Ποιος θα το κάνει αυτό; Ποιος θα είναι ο δανειστής της ύστατης στιγμής, από την ώρα που το ελληνικό κράτος θα έχει χρεοκοπήσει;» διερωτάται ο κ. Ντόνοβαν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα του ευρωπαϊκού νομισματικού οικοδομήματος, ότι δηλαδή δεν έχει προβλεφθεί ποιος θα είναι ο ύστατος δανειστής.

Τέλος το στέλεχος της UBS τόνισε ότι πιθανή κατάρρευση ελληνικών τραπεζών είναι ικανή να «μεταδώσει» το πρόβλημα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου