«Έφυγε» ο προφέσορας Λεφτέρ!
Ένας θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου, ο απαράμιλλος Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης που ήρθε σ’ αυτόν τον κόσμο ως Λευτέρης Αντωνιάδης στις 22 Δεκεμβρίου 1925 στην Κωνσταντινούπολη, έφυγε από τη ζωή.
Με Έλληνα πατέρα και Τουρκάλα μητέρα, o «προφέσορας», όπως τον αποκαλούσαν, έγραψε ιστορία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της ΑΕΚ!
Μάλιστα, είχε σημειώσει δύο τέρματα στο Παγκόσμιο Κύπελλου του 1954.
Ο Λεφτέρ λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Φενερμπαχτσέ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε σε περισσότερα από 600 ματς, πετυχαίνοντας 421 γκολ! Στο τέλος της καριέρας του πέρασε σε ηλικία 39 ετών και από την ΑΕΚ, μια κίνηση που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το θρύλο που τον συνοδεύει.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε και στο εξωτερικό με Φιορεντίνα και Νις, ενώ από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ το τουρκικό ποδόσφαιρο.
Στοιχεία που φανερώνουν το ποδοσφαιρικό μέγεθος του Λεφτέρ είναι το γεγονός πως υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε με το «Χρυσό μετάλλιο» της τουρκικής ομοσπονδίας, ενώ αγωνίστηκε και στη Μικτή Κόσμου μια εποχή που το άθλημα –όπως και πολλά άλλα πράγματα- ήταν πολύ πιο δύσκολα από ό,τι σήμερα και μια τέτοια κλήση συνιστούσε κοσμοϊστορικό γεγονός για τα δεδομένα μιας χώρας όπως η Τουρκία.
Τόσο στο νησί Πρίγκηπος, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν δύο δρόμοι που φέρουν το όνομά του, αν και τελικά το μεγαλύτερο «παράσημο» είναι η λατρεία και ο σεβασμός που του έδειξαν οι φίλοι της Φενερμπαχτσέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Το 2004, όταν η ΑΕΚ συμπλήρωνε 80 χρόνια ιστορίας, η ομάδα είχε επισκεφτεί τη Κωνσταντινούπολη και ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε συναντηθεί με τον θρυλικό πρώην ποδοσφαιριστή για τον οποίο ο αστικός μύθος αναφέρει πως δεν είχε αστοχήσει ποτέ σε εκτέλεση πέναλτι!
Ο Λεφτέρ νοσηλευόταν τις τελευταίες ώρες σε νοσοκομείο με προβλήματα στην αορτή και έφυγε σε ηλικία 86 ετών, παίρνοντας μαζί του και μια ολόκληρη εποχή. Την εποχή που ένας Έλληνας λατρεύτηκε σαν Θεός στην Τουρκία, όσο "παράλογο" κι αν ακούγεται αυτό...
Νικόλας Ακτύπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου