Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

"Φορτωμένη" με μέτρα επιστρέφει η τρόικα - Εξετάζουν 3ετές πάγωμα των δώρων στον ιδιωτικό τομέα


- Την Τετάρτη θα ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα
- Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ανεξάρτητα με τον διάλογο ίσως να αποφασίσει μόνη της
- Για τα δώρα του ιδιωτικού εξετάζεται η τριετής αναστολή του
- Η τρόικα ζητά αντικατάσταση του θεσμού της εφεδρείας αλλά να αποχωρήσουν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Με την αναμενόμενη άφιξη την Τρίτη στην Ελλάδα του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με διακύβευμα την αποδέσμευση του νέου πακέτου των 89 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών φτάνουν και οι επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εκτός των εργασιακών θεμάτων (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), θα βρεθεί το γενικότερο μέρος των δημοσίων δαπανών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα ζητήσει μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας, η οποία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, «έκλεισε τον κύκλο της»), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού).

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Αν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αποδειχθεί ατελέσφορος, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμφωνημένης αύξησης στα κατώτατα όρια, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές), των ωριμάσεων, αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.

Για το θέμα του δώρου, εξετάζεται η τριετής αναστολή της χορήγησής του, η χορήγηση δώρου αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών, ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, επίσης, άμεση εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ενώ θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το PSI και με τα νέα δεδομένα για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία. Εκ των πραγμάτων, στο «τραπέζι» θα τεθούν και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις, αλλά και οι γενικότερες δαπάνες υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση- συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών. Όσον αφορά, τέλος, στο μισθολογικό σκέλος, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Αρχίζει την Τετάρτη ο κοινωνικός διάλογος για τη μείωση του κόστους εργασίας

 
Πρεμιέρα στον κοινωνικό διάλογο αυτή την εβδομάδα, με την πρώτη απευθείας συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, για τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, θα γίνει την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ δεν θα δεχθεί διαπραγμάτευση για θέματα που οδηγούν σε αλλαγή όρων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, στους οποίους περιλαμβάνονται τα δώρα, οι αυξήσεις και οι ωριμάσεις.

Μαζί με το ασφαλιστικό, όμως, θα τεθούν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι του διαλόγου, το ύψος των μισθών και τα επιδόματα, αφού η επανεξέτασή τους αποτελεί απαίτηση των δανειστών.

«Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας», αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στις αρχές Ιανουαρίου προς τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Η άποψη της «τρόικας», είναι ότι τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις, συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο στη χώρα μας ξεπερνά το 45% του μισθού.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου