Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ανελέητο ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη Γερμανία για να πιάσουν τον μακελάρη του Βερολίνου


Οσο το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του άνδρα που σκόρπισε τον θάνατο στο Βερολίνο συνεχίζεται, όλη η Γερμανία θα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού...

Ερευνες και στο Εμεριχ

Το απόγευμα της Τετάρτης, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι γίνονται έρευνες στην πόλη Εμεριχ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι η γερμανική αστυνομία κάνει έρευνα σε ένα κέντρο για πρόσφυγες, όπου θεωρείται ότι είχε ζήσει ο Τυνήσιος ύποπτος για το μακελειό στο Βερολίνο. Ηδη βρίσκονται εκεί πολλοί δημοσιογράφοι για να παρακολουθήσουν την καταδρομή 150 αστυνομικών με αλεξίσφαιρα.


Είχε ερευνηθεί παλιότερα για εμπλοκή σε τρομοκρατικό σχέδιο

Ο ύποπτος είχε ερευνηθεί παλιότερα για σχέσεις με τρομοκρατικό σχέδιο, δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η έρευνα είχε γίνει στις αρχές του χρόνου γιατί υπήρχε η υποψία ότι «προετοίμαζε σοβαρό έγκλημα που έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Την έρευνα ξεκίνησε η αστυνομία του κρατιδίου, αλλά κατά κύριο λόγο έγινε στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Γέγκερ.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ο ύποπτος επρόκειτο να απελαθεί από τη Γερμανία, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν υπήρχε έγκυρο έγγραφο για την ταυτότητά του, το οποίο θα αποδείκνυε ότι ήταν Τυνήσιος. Επίσης ανέφερε ότι ο ύποπτος ήταν στη Γερμανία από τον Ιούλιο του 2015 και το αίτημά του για άσυλο απορρίφθηκε από τις αρχές φέτος τον Ιούνιο.


Ακόμη, ο άνδρας αυτός έζησε σε αρκετά μέρη της Γερμανίας και από τον Φεβρουάριο ήταν το μεγαλύτερο διάστημα στο Βερολίνο, αλλά επέστρεψε για λίγο και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η αστυνομία αναζητά τον Τυνήσιο, καθώς βρέθηκε έγγραφο που τα στοιχεία του κάτω από τη θέση του οδηγού στο φορτηγό που σκότωσε 12 ανθρώπους, σύμφωνα με το Spiegel, που αναφέρει ότι πρόκειται για τον Ανίς Α. και είναι 24 χρονών.

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung ο ύποπτος είχε επαφές με δίκτυο ισλαμιστή ιδεολόγου.

Διασυνδέσεις με μεγάλο τζιχαντιστικό δίκτυο

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων Bild και Allgemeine Zeitung του Μάιντς, ο άνδρας αυτός είναι γνωστός με αρκετά διαφορετικά ονόματα και ηλικίες, ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel κατάγεται από την πόλη Ταταουίν στη νότια Τυνησία.

Ο άνδρας αυτός είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές για επιθέσεις και τραυματισμούς, αλλά μετά την παραπομπή του σε δίκη εξαφανίστηκε και επιπλέον θεωρείται επικίνδυνος γιατί έχει διασυνδέσεις "με ένα μεγάλο ισλαμιστικό δίκτυο", σύμφωνα με την Bild.
Στο φονικό φορτηγό του Βερολίνου βρέθηκε μια ταυτότητα κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Η ταυτότητα αναφέρει το όνομα Ανίς Άμρι και ημερομηνία γέννησης το 1992. Το έγγραφο αυτό είχε επιστραφεί σε έναν αιτούντα άσυλο, το αίτημα του οποίου είχε απορριφθεί χωρίς να απελαθεί.

Προπύργιο τζιχαντιστών η Τυνησία

Συμφωνα με τη Daily Mail πρόκειται για μαθητή του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Ahmad Abdelazziz A,  γνωστού και ως Αbu Walaa, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα στο Χϊλντεσχαϊμ για στρατολόγηση εξτρεμιστών για το Ισλαμικό Κράτος. Ο 32χρονος ιρακινής καταγωγής Walaa παλαιότερα είχε κάνει κηρύγματα και σε τεμένη του Λονδίνου. Συνελήφθη μαζί με πέντε μέλη τρομοκρατικού δικτύου στρατολόγησης που λειτουργεί για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Οι συλλήψεις έγιναν στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Κάτω Σαξονίας. Το δίκτυο στρατολογούσε και παρείχε λογιστική υποστήριξη σε ντόπιους εθελοντές που έφευγαν απ’ τη Γερμανία με προορισμό τη Συρία.
Ο Walaa ήταν στο επίκεντρο έρευνας που διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο και οδήγησε σε συλλήψεις στο Χίλντεσχαϊμ τον περασμένο Ιούλιο, Οι γερμανικές αρχές κατάφεραν να τον συλλάβουν με τη βοήθεια ενός πρώην τζιχαντιστή, του 22χρονου Ανίλ Ο. Ο οποίος τον αναγνώρισε ως επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη Γερμανία.
Η γενέτειρα του Τυνήσιου υπόπτου στη βόρεια Αφρική είναι γνωστή ως πηγή έμπνευσης του πλανήτη του Λουκ Σκάιγουοκερ στον Πόλεμο των Άστρων. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε προπύργιο των τζιχαντιστών, που επιτίθενται σε στόχους στη γειτονική Λιβύη.
Η Τυνησία είναι μία από τις χώρες με τους περισσότερους στρατολογημένους σε τζιχαντιστικές οργανώσεις--περίπου 5.500 Τυνήσιοι είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων και δρουν στη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη.
Εξάλλου, Τυνήσιος ήταν ο δράστης και της επίθεσης με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου με 86 νεκρούς--μία επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε επίσης αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
Ένα προφίλ με το όνομά του στο Facebook δείχνει  'likes' που παραπέμπουν στην Ansar al Sharia, μια τυνησιακή τρομοκρατική οργάνωση, η οποία σχετίζεται με τους εξτρεμιστές που δολοφόνησαν 22 άτομα στο μουσείο Μπαρντο της Τύνιδας τον Μάρτιο του 2015 και στη συνέχεια 39 τουρίστες στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σους.

Αλλο είναι το όνομά του
Ο ύποπτος κυκλοφορεί με τουλάχιστον τέσσερα ψευδώνυμα και διάφορες ημερομηνίες γέννησης, προφανώς άλλαξε πολλές φορές την ταυτότητά του. Η εφημερίδα “Allgemeine Zeitung” του Μάιντς γράφει ότι το όνομά του είναι Αχμέντ Α. Τα έγγραφά του εγκρίθηκαν απ’ τις υπηρεσίες του Κλέβε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Είχε υποβάλει τον περασμένο Απρίλιο αίτημα για χορήγηση ασύλου, το οποίο απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Süddeutscher Zeitung" και των τηλεοπτικών δικτύων NDR και WDR ο Τυνήσιος φέρεται να έζησε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και στο Βερολίνο κι οι αρχές τον είχαν ήδη από την περασμένη άνοιξη στο στόχαστρό τους θεωρώντας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση. Μάλιστα ήταν καταχωρημένος με την ένδειξη «ύποπτος», που σημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις κινήσεις του.

Τον είχαν εντοπίσει παλιότερα
Αλλά που να τον βρουν; Ο Τυνήσιος είχε δηλώσει ότι έμενε σ’ ένα άσυλο προσφύγων στο Έμεριχ της περιοχής Νίντερράϊν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Όμως άλλαζε συχνά τόπο διαμονής και ταυτότητα. Στο Βερολίνο κυκλοφορούσε ως Αχμάντ Ζ. Ή ως Μοχάμεντ Χ από την Αίγυπτο. Μια άλλη φορά είχε δηλώσει ότι κατάγεται απ’ τον Λίβανο.
Το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται το Spiegel, να τον απελάσουν. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές κατά πόσον προχώρησε η απέλασή του και κατάφερε να επιστρέψει στη Γερμανία.
Οι αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεπικοινωνίες του Τυνήσιου. Πώς κατάφερε, όμως, να ξεφύγει απ’ το δίχτυ τους είναι μυστήριο.

Τραυματίας ο δράστης;
H αστυνομία θεωρεί - όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός RBB- ότι ο καταζητούμενος είναι τραυματίας. Στην καμπίνα του φορτηγού βρέθηκαν ίχνη DNA και αστυνομικοί αναζητούν τον δράστη στα νοσοκομεία του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο  N-TV. Οι αρχές αναζητούν  συνεργούς του Τυνήσιου,  εξτρεμιστές σαλαφιστές με τους οποίους σχετιζόταν σ' ολόκληρη τη χώρα.
Αίσθηση προκαλεί παντως κι η πληροφορία ΜΜΕ του ομίλου FUNKE ότι χάκερς επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όπου οι αυτόπτες μάρτυρες μπορούν να στείλουν φωτογραφίες και βίντεο απ' το μακελειό του Βερολίνου.

Ολοι εναντίον Μέρκελ
Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στο Βερολίνο και ένας δημόσιος διάλογος άνοιξε στη Γερμανία για το αν χρειάζεται να προστατευθούν οι δημόσιες πλατείες με εμπόδια από μπετόν ή αν απλώς θα επιτραπεί στην αστυνομία να κάνει περιπολείες όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
Παράλληλα, η πολιτική πίεση ανέβηκε κατακόρυφα έναντι της καγκελαρίου Μέρκελ, στην οποία επικεντρώνονται όλες οι κριτικές για την μεταναστευτική της πολιτική, η οποία κρίνεται πολύ γεναιόδωρη.
Οι λαϊκιστές της Δεξιάς πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον της Μέρκελ και την κατηγορούν, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες βουλευτές εκλογές, ότι έβαλε τη Γερμανία σε κίνδυνο με την γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες. Προβλέπουν, μάλιστα, να διαδηλώσουν μπροστά στην γερμανική καγκελαρία, το απόγευμα της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου