Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Επίθεση Σόιμπλε σε Τσίπρα: Καμία κατανόηση όταν κατηγορεί τη Γερμανία!


Αιχμές κατά του Έλληνα πρωθυπουργού αφήνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, διαμηνύοντας πως δεν έχει καμία κατανόηση όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τη Γερμανία πως θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους...

.Η κόντρα ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει «φουντώσει» τις τελευταίες μέρες και ειδικά από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιλέγει να δώσει συνέχεια μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit που κυκλοφορεί την Πέμπτη (22.09.2016). Ο δημοσιογράφος επισημαίνει στον Γερμανό υπουργό πως στη νότια Ευρώπη είναι διαδεδομένη η άποψη πως η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων. Αλλά εκείνος έχει, φυσικά, άλλη άποψη. Και κάθε του λέξη είναι καρφί για την Ελλάδα...

«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», απαντά ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνείται πως το "πάγωμα" των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ήταν δική του απόφαση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν την... υποκίνησε κιόλας. Όταν η εφημερίδα παρατηρεί πως το "πάγωμα" ήρθε γιατί η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα, ο Σόιμπλε απαντά: «Όχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Όταν ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως ίσως βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, απαντά: «Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου