Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκίνησαν αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων


Οι πρώτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων καταγράφονται στην αγορά μετά από περίπου 5 χρόνια 
"ελεύθερης πτώσης" των ασφαλίστρων.
Οι αυξήσεις αγγίζουν το 5%. Ενώ κάποιες άλλες εταιρείες μπορεί να μην αυξάνουν τα ασφάλιστρα αλλά κόβουν τις εκπτώσεις που ίσχυαν για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.
Οι πρώτες αυξήσεις αφορούν συμβόλαια οχημάτων κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που στατιστικά σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία με τις μεγαλύτερες ζημιές.
Πάντως είναι η πρώτη χρονιά από το 2010 που καταγράφονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Εδώ και 6 χρόνια, η μείωση των τιμών των ασφαλιστηρίων αυτοκινήτων αγγίζει το 40%, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Καθημερινή. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2016 τα ασφάλιστρα μειώθηκαν περαιτέρω έως και 10% σε ό,τι αφορά τη βασική κάλυψη της αστικής ευθύνης και στελέχη της αγοράς προειδοποιούν εδώ και καιρό για την ανάγκη αναστροφής αυτής της τάσης που μπορεί να υπονομεύσει τη φερεγγυότητα του κλάδου.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πάντως, το 2017 θα είναι χρονιά που η αγορά θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τη μέχρι σήμερα πολιτική της, εκτίμηση που στηρίζεται στις πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης μιας σειράς δεικτών. Μεταξύ αυτών, η συχνότητα των ζημιών, που σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες αυξήθηκε από το 6,5% στο 7,2% το 2016. Η άνοδος του δείκτη συμβαδίζει με την αυξημένη χρήση του αυτοκινήτου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, μια τάση που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς του κλάδου. Την ίδια στιγμή, ο βασικότερος δείκτης που παρακολουθεί ο κλάδος, ο δείκτης ζημιών, εμφανίζει άνοδο για δύο συνεχή χρόνια, φθάνοντας το 59% το 2015 από το χαμηλό επίπεδο του 47% που ήταν το 2013. Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται με αφορμή και τη συρρίκνωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών το 2015, που υποχώρησε κατά 8,8% στα 332 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι συνεχίζεται και το 2016.
Συνολικά, πάντως, η μείωση των τιμών στα ασφάλιστρα τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο ασφαλισμένος στόλος των οχημάτων έχει φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια έναντι 5,5 εκατομμυρίων το 2015.  news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου