Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΗΠΑ-Ε.Ε ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


























ΤΟ 80% ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΟΔΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε.


Ουσιαστικά για ακόμα μια φορά η αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία συμβαίνει για τα διεθνή συμφέροντα της ενέργειας. Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και την επόμενη μέρα στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία παίζει τεράστιο ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα, αφού η μεγάλη αδερφή Ρωσία διοχετεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγάλο «όπλο» στα χέρια του προέδρου Vladimir Putin.

Να θυμηθούμε ότι πριν πέντε χρόνια  η Ρωσία έκλεισε τις βάνες του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και «πάγωσε» την Ευρώπη, στον γνωστό «πόλεμο του γκαζιού».

H εξάρτησή της Ουκρανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά περίπου το 50% των εισαγωγών της, έπαιξε άλλωστε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης Janukovits να απομακρυνθεί από την εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την οργή των φιλοευρωπαίων πολιτών.
Ποσοτό άνω του 25% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από την Ρωσία και το 80% αυτού περνάει μέσα από την Ουκρανία.

Όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν τους επαναστάτες, και από την άλλη πλευρά η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει τον πρόεδρο Yanukovych.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ουκρανία είναι η σκακιέρα στη ''μάχη'' που δίνουν οι δύο πλευρές.

Η προπαγάνδα του πολέμου αποτελεί ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Ανατολή και τη Δύση.
Ωστόσο, τα εν λόγω παιχνίδια εξουσίας συγκαλύπτουν το βασικό θέμα που ξεκίνησε με την Πορτοκαλί Επανάσταση και δεν είναι άλλο από τη διαφθορά.

Το μέλλον της Ουκρανίας φαίνεται απρόβλεπτο αφού καμία απο τις δύο πλευρές δεν φαίνεται ότι θα υποχωρίσει και το ενδεχόμενο διχοτόμησης της χώρας μοιάζει πολύ πιθανό.

Eκτός κι αν τελικά προχωρίσει ο συμβιβασμός των δύο πλευρών και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάιο, αλλά όπως και να'χει αυτοί που θα κερδίσουν πόντους από την όλη υπόθεση  θα είναι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Βέβαια να μην ξεχνάμε και τον αστάθμητο παράγοντα που λέγεται Πούτιν, και να θυμηθούμε ότι πριν 6 χρόνια σε μια ανάλογη κατάσταση στη Γεωργία η Ρωσία απάντησε με στρατιωτική επέμβαση, αλλά σε αυτή τη φάση όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της διπλωματίας εν μέσω τεταμένου κλίματος...

el-democracy.BlogSpot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου