Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΡΩΣΟΦΙΛΟΙ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ


Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΙΑ ΦΩΝΑΖΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.

Νέο και πιο επικίνδυνο πεδίο έντασης στην Ουκρανία πυροδοτήθηκε στην Κριμαία, όπου υπάρχει σημαντικό στοιχείο ρωσόφωνου πληθυσμού.

Το πρωί της Πέμπτης, ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη, όπου μία ημέρα νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και υποστηρικτές της Ρωσίας.

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές ύψωσαν τη ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής και δίπλα σε αυτήν συνεχίζει να κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.


Το κοινοβούλιο της Κριαίας προανήγγειλε δημοψήφισμα, ανήμερα των πρόωρων προεδρικών εκλογών, για την αύξηση του βαθμού αυτονομίας της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων είχαν μεταδώσει ότι τα κτίρια ελέγχονται από "δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού".

Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται "αυθορμήτως" μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.

Περίπου 50 άνδρες, εξοπλισμένοι με "σύγχρονα όπλα" έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, κατέλαβαν και εμπόδισαν την είσοδο των εργαζομένων στα δύο κτίρια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ανατόλι Μοχίλιοφ.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο εναντίον οποιασδήποτε "στρατιωτική επίθεση", λέγοντας ότι κάθε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.
"Απευθύνομαι προς τη διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας: όλοι οι στρατιωτικοί οφείλουν να παραμείνουν στη ζώνη που προβλέπεται από τις συμφωνίες. Κάθε κίνηση ένοπλης στρατιωτικής μονάδας θα θεωρηθεί στρατιωτική επίθεση", δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

http://admin.nooz.gr/Uploads/ukraine272141.jpg

Για την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη θα πετάξει εκτάκτως ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Νωρίτερα μίλησε για "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών.

Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό.

"Οι προβοκάτορες είναι επί των έργω. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", είπε.

Εν τω μεταξύ, συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς την Παρασκευή, από την ρωσική πόλη του Ροστόφ, σύμφωνα με το Russia Today.

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ -Λαβρόφ και Κέρι- είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από το ρώσο ομόλογό του οι δύο χώρες να συνεργαστούν για το ζήτημα της Ουκρανίας.



Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να "επιλυθεί ειρηνικά" η κρίση.

Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν όπως και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

"Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα όταν οι άνδρες κατέλαβαν τα κτίρια αυτά.

"Έχουμε πληροφορίες για την παρουσία τεθωρακισμένων έξω από την πόλη, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτά, αλλά δεν κινούνται, δεν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης", επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της συνέλευσης που εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας, κάλεσε τους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά δημοσίως.

Στην Κριμαία αναμένεται να βρεθεί σύντομα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με τους μουσουλμάνους Τάταρους.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα, μετά την κατάληψη στην Κριμαία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση του οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.
Εν τω μεταξύ, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για "τρομοκρατία".
"Το Κρεμλίνο θέλει να διαλύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας παρουσιάζοντας τα γεγονότα κατά αναληθή τρόπο" δήλωσε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα, Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.
Σημειώνεται ότι στις συγκρούσεις της Τετάρτης, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από τριάντα τραυματίστηκαν.



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι "διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις αεροπορικές βάσεις".



Το ιστορικό της περιοχής


Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ.

Έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στη νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.

Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.

Το 1997, υπεγράφη συμφωνία με τη Ρωσία, που προέβλεπε τη διατήρηση ναυτικής βάσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την τελευταία στη Σεβαστούπολη μέχρι το 2017.

Μάλιστα, το 2012, ο Γιανουκόβιτς, με την ιδιότητα του Προέδρου της Ουκρανίας, ενέκρινε την επέκταση του συμβολαίου για άλλα 25 χρόνια- έως το 2042.

Στη Συμφερούπολη τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται, όταν ομάδες ρωσόφωνων "κατασκήνωσαν" έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας να μην αναγνωριστεί η νέα εξουσία στο Κίεβο, να επανέλθει το Σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ίσχυσε προσωρινά το 1992 και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσία.


Στην Κριμαία, 60% των κατοίκων μιλούν ρωσικά.

Στην Κριμαία, εκτός των Ελλήνων κατοικούν επίσης οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν τη σημαντικότερη μειονότητα, αρνητικά διακείμενη προς τη Μόσχα, λόγω του μαζικού εκτοπισμού των προγόνων της από τον Στάλιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου