Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ...Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ...

ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ''ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ'' ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις για συνολική λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η selective default, όρος που μέχρι στιγμής έχει αποδοθεί ως "επιλεκτική χρεοκοπία". Το θέτουν οι Ευρωπαίοι και όχι η Ελλάδα τονίζουν κυβερνητικές πηγές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι ένα βιώσιμο χρέος με μικρότερο κόστος αποπληρωμής και εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ευρωπαϊκή λύση πρέπει να εξασφαλίζει ένα μακροχρόνιο πλαίσιο σταθερότητας και όχι να λειτουργεί αντανακλαστικά ή "πυροσβεστικά" στις εξάρσεις της κρίσης.

Στο τραπέζι τώρα βρίσκονται περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις για συνολική λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η selective default, όρος που μέχρι στιγμής έχει αποδοθεί ως "επιλεκτική χρεοκοπία". Επί τούτου στο υπουργικό συμβούλιο έγινε εκτενής συζήτηση και εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, στην οποία θα προσδιορίζεται επακριβώς η έννοια του όρου.

Το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, λένε οι ίδιες πηγές, το θέτουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι και όχι η Ελλάδα και υπενθύμισαν ότι η ατζέντα των συζητήσεων προσδιορίζεται περισσότερο από τους δανειστές και λιγότερο από τους δανειζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές, "επιλεκτική χρεοκοπία" δεν σημαίνει στάση πληρωμών και υπογράμμιζαν ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ορολογία, δίνοντας την δική του ερμηνεία.

Μεταξύ άλλων, υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση εξαρχής είχε επισημάνει, πως ανεξάρτητα από το ελληνικό θέμα, η κρίση είχε ευρύτερα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, τα οποία τώρα αναδύονται, γι'αυτό και ζητούσε ριζικές λύσεις από νωρίς, αλλά η Ευρώπη εστίαζε την προσοχή της μόνο στην διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

Από την άλλη στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου η πολυπλοκότητα της εξεύρεσης λύσης, καθώς το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο εσωτερικό κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ, με τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, π.χ. συμμαχικές κυβερνήσεις και τις συνθήκες που έχει κάθε μία.

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί μετά την τελευταία συζήτηση στο Eurogroup - η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει, παίρνοντας επώδυνα μέτρα, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία" ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει και σε μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευθυνών τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ΕΕ, αναφερόταν το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας μόνο για το 2011, ανέρχονται στο ύψος των 355 δισ. Ευρώ, ποσό που ξεπερνά το συνολικό ελληνικό χρέος και επιπλέον το συνολικό χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 25% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, συνολικά, είναι 6%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου