Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Συνάντηση εφ' όλης της ύλης Α.Τσίπρα και Α.Μέρκελ - Μεταρρυθμίσεις αλλά και γερμανικές αποζημιώσεις στο τραπέζι


Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Από τις μεταρρυθμίσεις που θα της παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κριθεί
αν η Γερμανία, που κινεί τα νήματα, θα συνηγορήσει να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Διαφορετικά όλα είναι ανοιχτά. Ακόμη και η στάση πληρωμών, όπως φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times" να έχει προειδοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας την Άνγκελα Μέρκελ με επιστολή του στις 15 Μαρτίου.

Φαίνεται μάλιστα πως αυτή η επιστολή «χτύπησε» καμπανάκια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον προσκαλέσει στο Βερολίνο, αλλά και αποδέχθηκε την 8μερή που έγινε στις Βρυξέλλες όπου και έσπασε λίγο ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών.


Και λέμε ότι έσπασε λίγο ο πάγος γιατί το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου εξακολουθεί να είναι τεταμένο, με καχυποψίες και επιφυλάξεις. Από τη μία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως δέχεται μία επίθεση από τη Γερμανία με στόχο την υπονόμευσή της και από την άλλη το Βερολίνο φαίνεται να βλέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απειλή για την αλλαγή της πολιτικής στην Ε.Ε.

Στη σημερινή λοιπόν συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Μέρκελ θα κριθούν πολλά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά στην κυρία Μέρκελ το μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του το επόμενο τρίμηνο.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν συγκεκριμένες δράσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα και ακριβή κοστολόγηση. Ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει την κυρία Μέρκελ ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί επιστροφή στα ελλείμματα, ούτε οποιαδήποτε κρίση τύπου grexit ή άλλων μονομερών ενεργειών, όπως στάση πληρωμών και θα ζητήσει χώρο και χρόνο για να αναπτύξει τις πολιτικές του, χωρίς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Δεν προβλέπονται υφεσιακά μέτρα αλλά ούτε προτάσεις που θα προκαλέσουν ελλείμματα, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει (για το 2015) η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1.5% του ΑΕΠ. Επίσης, η υλοποίηση θα γίνεται σταδιακά, ενώ απαιτείται γοργός ρυθμός νομοθέτησης.

Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που θα θέσει υπόψιν της κ. Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι αποκρατικοποιήσεις ως 49% με management σε ιδιώτες και option αύξησης του ποσοστού υπό όρους, αλλαγή του ΕΝΦΙΑ με ΦΜΑΠ διευρυμένης βάσης και απαλλαγή των χαμηλών εισοδημάτων, συμπληρωματικές δηλώσεις για αδήλωτα εισοδήματα 5ετίας και φόρο 15% σε αυτά, άμεσες εισπράξεις προστίμων και κατασχέσεων 600 εκατ. ευρώ από υποθέσεις όπως αυτές των Λαυρεντιάδη, Μηλιώνη, Φλώρο και μίζες εξοπλιστικών, άνοιγμα κρατικών προμηθειών σε πολυεθνικές της Ε.Ε., φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές, άμεση είσπραξη του ΦΠΑ μέσω τραπεζών και νέες φορολογικές κλίμακες για τα «υψηλά» εισοδήματα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμη μαζί του και έναν φάκελο για τις γενικότερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ενοχλεί ιδιαίτερα το Βερολίνο, που δεν επιθυμεί ανακίνηση μίας τέτοιας συζήτησης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με το Γερμανό ομόλογο του.

Η κυβέρνηση αναμένεται στη συνέχεια να στείλει το πακέτο μέτρων στους θεσμούς την Τρίτη και να πάρει το «πράσινο φως» από το Eurogroup, το οποίο και θα φέρει σταδιακή εκταμίευση χρημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα της ρευστότητας.

Από την αντίδραση της κυρίας Μέρκελ θα κριθεί κυρίως, ωστόσο, εάν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ και τους δανειστές τις αμέσως επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι τα χρήματα στην Αθήνα φτάνουν το πολύ μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η συνάντηση δε θα γίνει υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μην αφορά πρωτίστως αυτό το θέμα. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου αποφεύγεται να ανέβουν οι τόνοι των προσδοκιών ενώ και από την πλευρά του Βερολίνου τηρούνται χαμηλοί τόνοι τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες, χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να αναχωρήσει γύρω στις 11 το πρωί από την Αθήνα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, καθώς κρίθηκε ότι δεν βολεύουν οι πτήσεις της γραμμής, τόσο για το ταξίδι προς το Βερολίνο όσο και για την επιστροφή. Θα φτάσει στην Καγκελαρία στις 5 το απόγευμα και θα έχει συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Στις 7 τοπική ώρα, που θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις οι δύο ηγέτες, θα φανούν και τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης όπως επίσης και θα διαφανεί για το πού πηγαίνει το πράγμα. Τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου