Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ασφυκτικές πιέσεις και πόλεμος νεύρων από την τρόικα

 

 

Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ και κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών

Το κρεσέντο πιέσεων από την τρόικα κορυφώθηκε χθες με «τελεσίγραφα» από τις Βρυξέλλες, γεγονός που προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Αθήνα.

Οι υπερβολικές και όψιμες απαιτήσεις των εταίρων μας μοιραία δημιουργούν συνειρμούς για «ύποπτες μεθοδεύσεις» σε μία περίοδο που η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, υποστηρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Μάλιστα τονίζουν ότι η τρόικα σκληραίνει τη στάση αφότου η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τη θέση της ότι δεν θα λάβει πρόσθετα οριζόντια μέτρα.

Πηγές της Κομισιόν, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», διεμήνυσαν πως πρέπει να μπει λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, με δραστικές περικοπές δαπανών, ενώ επανέλαβαν πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και όχι τον  Απρίλιο, όπως είχε αποφασίσει το Eurogroup.

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες από την ελληνική κυβέρνηση και όπως είπε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «τον Ιούλιο είχαμε συμφωνήσει πως το δημοσιονομικό κενό ήταν μηδέν. πώς έγινε τώρα 2 δισ. ευρώ;». Πρόσθεσε πως στο μεσοδιάστημα οι μακροοικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν και ως εκ τούτου η παραδοχή της ελληνικής πλευράς για διαρθρωτικά μέτρα 500 εκατ. ευρώ το 2014 κλείνει το δημοσιονομικό κενό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε πως στην πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του EuroWorking Group Τ. Βίζερ στην Αθήνα, δεν προέκυψε χάσμα στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Στο πλαίσιο του «πολέμου νεύρων» εντάσσονται και οι συνεχείς αναβολές όσον αφορά την άφιξη της τρόικας. Αρχική ημερομηνία επιστροφής είχε δοθεί η 18η Οκτωβρίου, στη συνέχεια η 21η και μετά η 28η. Πλέον μιλάμε για τις αρχές Νοεμβρίου. 

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι ΕΛΒΟ και ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν και επέμειναν στη λήψη πρόσθετων μέτρων 2 δισ. ευρώ από το 2014. Σημείωσαν επίσης ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα η Ελλάδα αντέχει χωρίς την επόμενη δόση του 1δισ. έως την άνοιξη του 2014 και προειδοποίησαν πως η χώρα μας είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους κόλπους της τρόικας υπάρχει κατανόηση ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να θίξουν οριζοντίως μισθούς και συντάξεις αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες περικοπές δαπανών. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά πως «όταν μια χώρα έχει χρέος 175% του ΑΕΠ δεν υπάρχουν περιθώρια για κεϊνσιανές ευαισθησίες».

Οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα μπορούν να ξεκινήσουν επισήμως μόνο αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος του όποιου ενδεχόμενου κενού. Παρά την αντίθεση της ΕΚΤ η Ευρωζώνη φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στην κάλυψη του κενού μέσω της διάθεσης αποθέματος του ΤΧΣ ή μετακύλισης ομολόγων που κατέχουν ελληνικές τράπεζες.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου