Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η τρόικα μιλά για «τρύπα» 2 δισ. την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 60 δισ.!


Σε τέσσερις ημέρες έρχεται στην Ελλάδα η τρόικα με επικεφαλής έναν Ινδό που πήρε τη θέση του Π. Τόμσεν ο οποίος έπαθε… λουμπάγκο. Προφανώς από τα…
βάρη που σηκώνει για να φέρει σε σωστό δρόμο την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται αγριεμένοι για μια σειρά από θέματα, ωστόσο, το μείζον είναι το δημοσιονομικό κενό. Η διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 1,5 δισ. ευρώ καθώς η τρόικα λέει ότι είναι 2 δισ. ευρώ ενώ το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι είναι 500 εκατ., άντε 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα καλυφθεί η τρύπα αυτή χωρίς να ληφθούν μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Με στοχευμένες δράσεις για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής ώστε να εισπράξουν τα Ταμεία έσοδα 500 εκατ. ευρώ καθώς και με εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου χωρίς καμιά εξαίρεση. Βεβαίως, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, ίσως και την Τετάρτη, είναι αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία πέραν πάσης λογικής απαιτεί νέα μέτρα, όπως μειώσεις συντάξεων.

Κι ενώ η διαπραγμάτευση αναμένεται να έχει στοιχεία θρίλερ, η τρόικα μπορεί εύκολα να αντιληφθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική κοινωνία αν διαβάσει τα στοιχεία για τους φόρους που δεν πληρώνονται. Θα αντιληφθεί έτσι ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν άλλο. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων ανήλθαν το Σεπτέμβριο στα 59,664 δισ. ευρώ έναντι 58,969 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για μία αύξηση 695 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή σε αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο εντός του 2013. Αυτό διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στα 6,188 δισ. ευρώ έναντι 5,379 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 809 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, παρουσίασε μείωση κατά 114 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της είσπραξης 98 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Δηλαδή φτάσαμε να χρωστάμε μόνο φέτος πάνω από 6 δισ. ευρώ!



http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου