Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα πριν 17 χρόνια - Οι μαζικές διαδηλώσεις και οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας [photos+video]


Μόλις 8 μήνες είχαν περάσει από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία, όταν ο Μπιλ Κλίντον...
ήρθε στην Ελλάδα.

Στις 19 Νοεμβρίου 1999, δύο μέρες μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αμερικανός πρόεδρος πάτησε το πόδι του στο ανατολικό αεροδρόμιο. Μαζί του η Χίλαρι, η κόρη του Τσέλσι και η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Τον Κλίντον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και περίπου 150 άτομα, εργαζόμενοι στην πρεσβεία, γονείς και μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου. Όλοι τους μπήκαν στον χώρο υποδοχής του αεροδρομίου κρατώντας ελληνικές και αμερικάνικες σημαίες, φωνάζοντας «Κλίντον, Κλίντον».


Εξίσου «θερμή» ήταν η υποδοχή στους δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες διαδηλωτές που από καιρό είχαν οργανώσει συλλαλητήρια ξεχύθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες εκφράζοντας την αντίθεση τους στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Τα μέτρα ασφαλείας που πήρε η αστυνομία δεν είχαν προηγούμενο.

Η Αθήνα ήταν απαγορευμένη πόλη. Μια ομπρέλα μέτρων ασφαλείας σκέπαζε το τρίγωνο ανατολικό αεροδρόμιο –  Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας – Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Οι συγκεντρώσεις στην αμερικανική πρεσβεία απαγορεύτηκαν.  Περίπου 7.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους. Αμερικανοί πράκτορες είχαν υπό την εποπτεία τους ακόμα και τα μπλόκα στην Ηρώδου Αττικού. Τα τηλέφωνα κατά διαστήματα νέκρωναν. Από το πρωί τεράστια πανό με τις φράσεις «Κiller Clinton» και «Clinton go home» είχαν κάνει την εμφάνισή τους στον Υμηττό και τον Λυκαβηττό.


Στις συγκεντρώσεις που έγιναν στην πλατεία Συντάγματος, στα Προπύλαια και την πλατεία Κάνιγγος μαζεύτηκαν χιλιάδες άτομα. Όλοι τους είχαν στόχο να φτάσουν στην αμερικανική πρεσβεία. Μια ειρηνική διαδήλωση «ενάντια στην επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον και στον ιμπεριαλισμό  που εκπροσωπεί». Στα λουλουδάδικα όμως τους περίμεναν τα ΜΑΤ.

Τα δακρυγόνα δεν άργησαν να εμφανισθούν.  Οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης άρχισαν να  πέφτουν βροχή. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Την ίδια ώρα νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους σκορπίζονταν στην Πανεπιστημίου και την Σταδίου. Καταστήματα, τράπεζες κάδοι απορριμμάτων, στάσεις λεωφορείων παραδόθηκαν στις φλόγες. Κάποια μπλοκ που προσπάθησαν να φτάσουν στο Σύνταγμα εγκλωβίστηκαν και επέστρεψαν οργανωμένα προς την Ομόνοια με τις διμοιρίες να τους ακολουθούν κατά πόδας.

Με το «ντου» της αστυνομίας,  όλοι άρχισαν να τρέχουν. Άλλες διμοιρίες βγήκαν από τα στενά. Διαδηλωτές έτρεχαν, λιποθυμούσαν κάνοντας εμετό από τα δακρυγόνα, τραυματίζονταν. Σταδίου και Πανεπιστημίου καίγονταν από τη μία άκρη ως την άλλη.


Τα επεισόδια επεκτάθηκαν προς την πλατεία Ομονοίας. Το κυνηγητό συνεχίστηκε μέχρι την Πειραιώς και την Ιερά Οδό. Η αστυνομία είχε σαφή εντολή: το κέντρο της Αθήνας πρέπει να «καθαρίσει». Απολογισμός: δεκάδες τραυματίες, δεκάδες συλλήψεις.

Τις επόμενες ημέρες τα κόμματα και οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις κατήγγειλαν την κυβέρνηση Σημίτη για την άγρια καταστολή της πορείας. Ανάμεσά τους ο Αλέξης Τσίπρας, τότε γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού που μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, γραμματέα της ΚΝΕ έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.


Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παράθεσε προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με 163 προσκεκλημένους.  Επρόκειτο για μια εποχή κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν τεταμένες και η ομιλία του Προέδρου επικεντρώθηκε γύρω από αυτό.

Ο Κλίντον εμφανίσθηκε ενωτικός, εξέφρασε τη στήριξή του στους Έλληνες και τον θαυμασμό του στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μπιλ Κλίντον μίλησε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ανάμεσα σε άλλα αναγνώρισε εμμέσως ως λάθος τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον προέταξε το στρατηγικό της συμφέρον λόγω του Ψυχρού Πολέμου.



Επεισοδιακή αναχώρηση
Κατά την αναχώρηση του Μπιλ Κλίντον από την Αθήνα δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν ένας ραδιοπειρατής μπήκε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στις συχνότητες επικοινωνίας του Πύργου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, την ώρα που το Air Force One πετούσε δυτικά της Κέρκυρας. Ξαφνικά ακούστηκε μια αντρική φωνή να λέει: «Το αεροσκάφος του προέδρου θα διατρέξει πολύ σοβαρό κίνδυνο». Η παρέμβαση κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα και γι’ αυτό τα όργανα της Πολιτικής Υπηρεσίας δεν πρόλαβαν να τον εντοπίσουν. Οι ελεγκτές ενημέρωσαν τους κυβερνήτες του αμερικανικού αεροσκάφους.


Για το περιστατικό ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πάντως οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν αξιολόγησαν ως σοβαρή την απειλή καθώς από την ώρα που το προεδρικό αεροσκάφος έφτασε στην Αθήνα μέχρι την ώρα που απογειώθηκε βρισκόταν συνεχώς υπό την επίβλεψη αμερικανών πεζοναυτών που είχαν μεταφερθεί από την Ιταλία ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Το μόνο που ζήτησαν οι άνδρες της ασφάλειας του αμερικανού προέδρου ήταν να ελέγξουν τις αποσκευές τους οι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου