Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τουρκία: Τον έβαλαν φυλακή γιατί είπε τον Ερντογάν Γκόλουμ!



Ένας άνδρας που παρομοίασε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το... Γκόλουμ από τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Δικαστήριο της επαρχίας της Αττάλειας καταδίκασε τον Ριφάτ Τσετίν σε φυλάκιση ενός έτους με πενταετή αναστολή για προσβολή του προέδρου της Τουρκίας. Ο νόμος προβλέπει ότι μια τέτοια κατηγορία τιμωρείται με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών.

Ο Τσετίν, σε σχόλια και φωτογραφίες που είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, είχε παρομοιάσει τον Ερντογάν με το "μικρόσωμο, γλοιώδες πλάσμα" της τριλογίας "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" του Τόλκιν.


Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους --μεταξύ των οποίων σκιτσογράφοι αλλά και μια πρώην Μις Τουρκία-- για προσβολή του προέδρου Ερντογάν.

Το δικαστήριο αφαίρεσε από τον Τσετίν και την κηδεμονία των παιδιών του, ανέφερε η εφημερίδα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Μια δικαστική πηγή που ρωτήθηκε για το θέμα από το πρακτορείο Ρόιτερς απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση.

Το 2014 ο Τσετίν είχε αναρτήσει στο Facebook ένα φωτομοντάζ όπου είχε συνδυάσει τρεις φωτογραφίες του Ερντογάν με το Γκόλουμ. Μιλώντας σε μια άλλη εφημερίδα, τη BirGun, είπε ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του δεδομένου ότι την εποχή εκείνη ο Ερντογάν δεν ήταν ακόμη πρόεδρος, αλλά πρωθυπουργός της Τουρκίας

Το Γκόλουμ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές τόσο στο βιβλίο "Χόμπιτ" όσο και στην τριλογία του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Εμφανίζεται διεστραμμένο και κτηνώδες, αφού το πιο ισχυρό από τα δαχτυλίδια του τίτλου του έχει παραμορφώσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου