Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Με σφραγίδα τρόικας τα μέτρα-φωτιά

Σταυρόλεξο για τους «τρεις» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Σε κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει η διαδικασία καθορισμού των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για την διετία 2013 -2014, με το 90% των εξοικονομήσεων να έχει προσδιοριστεί και να απομένει η αποκρυστάλλωση του εναπομείναντος 10%.

Σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχουν συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ύπαρξη συμφωνία για τα εκκρεμή μέτρα.

Το τελικό πλαίσιο που θα καθορισθεί στην συνάντηση αυτή θα τεθεί υπ' όψιν των πολιτικών αρχηγών στην κρίσιμη απογευματινή τους συνάντηση. Εάν στη νέα συνάντηση των επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς με το οικονομικό επιτελείο δεν κλείσουν οι εκκρεμότητες τότε είναι πολύ πιθανόν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Ευαγγ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, προκειμένου να υπάρξει η τελικά συμφωνία που θα τεθεί προς αξιολόγηση στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσεις στα περισσότερα μέτρα και πλέον εξετάζουν περικοπές σε συντάξεις και μισθούς προκειμένου να βρεθούν τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζονται για να συμπληρωθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. που απαιτούνται για το 2013-2014.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014. Οι περικοπές θα γίνουν από 1η Ιανουαρίου 2013, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από συντάξεις, επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές. Περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις και 3 δισ. ευρώ τα επιδόματα. Χαρακτηριστικά στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται:

-Η επιβολή πλαφόν μεταξύ 2.200 και 2.500 ευρώ στην ανώτατη σύνταξη.

-Περικοπές 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

-Μειώσεις 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ (από το πρώτο ευρώ).

-Περικοπή 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ και στις προνοιακές συντάξεις.

-Η κατάργηση του ήδη περικομμένου 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο (έχει αντικατασταθεί με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ ετησίως).

-Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

-Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοικήσεως και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

-Χρηματική ποινή υπερβάλλουσας χρήσεως σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν ένα όριο στις δαπάνες υγείας.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου