Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τον Κολοσσό θέλουν να ξαναστήσουν στη Ρόδο

Η αναβίωση του αρχαίου θαύματος του «Κολοσσού της Ρόδου», μέσα από την κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα...που θα αποτελέσει σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού και θα εμπλουτισθεί με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο, είναι το νέο... μεγάλο όραμα όλων των παραγόντων του σμαραγδένιου νησιού, η υλοποίηση του οποίου θα προσδώσει άλλη δυναμική και στον τουρισμό του.
Το όραμα αυτό έχει τύχει της έγκρισης και των τελευταίων δημοτικών συμβουλίων της Ρόδου και το «τρέχει», ως εκπρόσωπος του έργου «Κολοσσού», ο κ. Γιώργος Μπαρμπούτης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ξενοδοχείου «Rodos Palace». Ο κ. Μπαρμπούτης έχει παρουσιάσει τον σχεδιασμό και τη φιλοσοφία του έργου σε σειρά διεθνών και ελληνικών τουριστικών εκδηλώσεων, ως υπόδειγμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τουριστικών προορισμών μέσω της δημιουργίας μεγάλων τουριστικών θελγήτρων (Mega Attractions) καινοτόμου χαρακτήρα.
«Φιλοσοφία και φιλοδοξία του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος», τονίζει ο κ. Μπαρμπούτης, «είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς».
Ειδικά, στις σημερινές εποχές της κρίσης και της διεθνούς αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της Ελλάδας να υπερβεί αυτή τη δοκιμασία, ενώ στο εσωτερικό επικρατεί η άποψη ότι εξαναγκαζόμαστε να εκποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας, υπογραμμίζει ο κ. Μπαρμπούτης, το εγχείρημα της αναβίωσης του «Κολοσσού» μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την άυλη και αμύθητη περιουσία μας και να εξελίξουμε τη χώρα μας με ένα καινοτόμο και εμβληματικό έργο, ενισχύοντας σημαντικά την έξωθεν φήμη μας και την πληγείσα ανταγωνιστικότητά μας.
Τα βασικά σημεία του φιλόδοξου σχεδίου
Η χωροθέτηση του έργου απαιτεί εκτεταμένη μελέτη, αλλά βάσει του οράματος που τέθηκε πρέπει να εξασφαλιστούν: 

1. Η μέγιστη δυνατή ορατότητα του έργου όπως αρμόζει σε ένα έργο ορόσημο. Να είναι ορατό από γη, αέρα και θάλασσα και να διαχέει το φως του σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

2. Η ευκολία της πρόσβασης, δίδοντας τη δυνατότητα στους φιλοξενουμένους να το επισκεφτούν χωρίς προβλήματα στη μεταφορά ή και την επισκεψιμότητά του.

3. Η πρόβλεψη περιβάλλοντος χώρου για τη δημιουργία ενός γειτνιάζοντος θεματικού μουσείου «Κολοσσού» και ενός Ιδρύματος Παγκόσμιας Ειρήνης.

Εικαστική απεικόνιση-τεχνική κατασκευή:
Θεωρούμε, λέει ο κ. Μπαρμπούτης, ότι με βάση το όραμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θαύματος 21ου αιώνα, ανακύπτουν τρεις απαράβατες βασικές ιδιότητες που θα πρέπει να διασφαλίζουν το έργο ως προς την εικαστική απεικόνιση και την τεχνική κατασκευή οι οποίες είναι οι εξής:


- Καλλιτεχνική αξία παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας.

- Υπέρτατη αισθητική και εικαστική αρτιότητα διεθνούς αποδοχής.

- Υπέρβαση (μέσω της καινοτομίας) των συμβατικών μεθόδων κατασκευής.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Το έργο, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του έργου, ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία διεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων, των Τεχνών, των Επιστημών και της Τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.
Ως προς τη χρηματοδότηση, προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποίησης προσωπικοτήτων και της διενέργειας μίας διεθνούς εκστρατείας εξεύρεσης πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως χορηγίες από μείζονα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και διεθνείς οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίξεις περιφερειακών και δημαρχιακών Αρχών, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Ελληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της Γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Κατά τα πρότυπα του συναφούς παραδείγματος της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και προς αποφυγή πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης προτείνεται, επίσης, τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για τον αρχαίο «Κολοσσό» και την ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης που θα στεγάζει έναν πολιτιστικό πολυχώρο που θα περιέχει συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.

Στο «βάθος» αυτού του οράματος είναι η διεκδίκηση από τη Ρόδο της φήμης διεθνώς ως του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης» στη Μεσόγειο και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της αναβίωσης του «Κολοσσού» να μεγιστοποιήσει όλα τα παρεπόμενα αλλά εξόχως σημαντικά οφέλη, όπως αναφέρει ο κ. Μπαρμπούτης. Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.
Ενα τέτοιο εγχείρημα, επίσης, υπογραμμίζει ο κ. Μπαρμπούτης, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά ευεργετήματα στην Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό, κρινόμενο αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας τη σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.
Γιάννης Παπαδόπουλος
Κέρδος 6/11/2011

http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου