Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Eurogroup: Κόφτης στην ελληνική υπεραισιοδοξία για ουσιαστική μείωση χρέους


Τις αποφάσεις του Eurogroup, που αρχίζει στις 4 το απόγευμα και θα επικυρώσει τυπικά 
την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, περιμένει εναγωνίως η Aθήνα, παράλληλα με τις αποφάσεις για το χρέος για τις οποίες τα ώς τώρα μηνύματα είναι απαισιόδοξα. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το κρίσιμο για τη χώρα μας Eurogroup αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενόψει του σημερινού Eurogroup, πιστοποίησαν την Τετάρτη πως η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος. Ταυτόχρονα όμως έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να σταματήσει τις υποσχέσεις για διανομή των υπερπλεονασμάτων.

Eurogroup: Κόφτης στην ελληνική υπεραισιοδοξία για ουσιαστική μείωση χρέους


Το Eurogroup ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις στο χρέος. Την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις εξέφρασε και ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει πληροφορίες που θέλουν την γερμανική πλευρά να χρησιμοποιεί ως αντάλλαγμα την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και το προσφυγικό, ώστε να δώσει κάποια μεγαλύτερη επιμήκυνση δανείων στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο της συμφωνίας η χώρα μας θα βρεθεί κάτω από ασφυκτική παρακολούθηση τα επόμενα τρία χρόνια, με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς τόσο θα απελευθερώνονται και μέτρα για το χρέος.

Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, θέμα που πιέζει πολιτικά την καγκελάριο Μέρκελ, έθεσε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την μεταμνημονιακή εποπτεία τέταρτο μνημόνιο. «Άλλο να δανειστούμε πιο ακριβά, άλλο να δανειστούμε πέντε φορές πάνω υπάρχει κι ένα όριο» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής για την έξοδο στις αγορές. «Κάτι θα πάρουν, γι’ αυτό λύγισαν στο Σκοπιανό, εντός τριμήνου θα δούμε τι θα πάρουν. Έγινε αυτό το παζάρι κεκλεισμένων των θυρών» εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να επινοήσουν ένα τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου