Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Τι είναι οι ΕΟΖ (Ειδικές οικονομικές ζώνες). Γιατί φέρνουν και θέλουν να ενσωματώσουν τους λαθρομετανάστες στην Ελληνική κοινωνία. ΑΡΘΡΟ ΣΟΚ



Στις 26 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία εκδήλωση με κεντρικό θέμα το Προσφυγικό στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε ως προσκεκλημένη του Γερμανού προέδρου Γιοακίμ Γκάουκ, η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η κ.
Διαμαντοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ότι «για την Ευρώπη η κρίση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία εμπλουτισμού του εργατικού δυναμικού της γηράσκουσας ηπείρου, αλλά προϋπόθεση είναι η δημιουργία νέων ισχυρών ευρωπαϊκών μηχανισμών (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), η αλλαγή των υφιστάμενων προβληματικών (Δουβλίνο ΙΙ) και η απαρέγκλιτη τήρηση του action plan μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας».
Λίγες μέρες αργότερα στην Αθήνα, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα ««Πρόταση για τη Λειτουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ελλάδα». Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΚΕΦΙΜ : Η “Πρόταση για τη Λειτουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ελλάδα” είναι προϊόν της συνεργασίας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, της ομάδας μελέτης των φοιτητών νομικής Αθηνών και εκδόθηκε με τη στήριξη του Friedrich Naumann Foundation for Freedom.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος… τι είναι το Friedrich Naumann Foundation for Freedom…
Την απάντηση την δίνει το ίδιο το ίδρυμα στην επίσημη ιστοσελίδα του: Το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία είναι το θεμέλιο για τη φιλελεύθερη πολιτική στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η εμμονή κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα να δημιουργηθούν στην ελληνική επικράτεια ΕΟΖ, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Γερμανία. Το γιατί ας το συμπεράνει ο καθένας μόνος του…
Τώρα… πως συνδέονται τα δυο παραπάνω γεγονότα, δηλαδή η εκδήλωση στη Γερμανία με την εκδήλωση στην Αθήνα; Μα με την Άννα Διαμαντοπούλου φυσικά. Η κ. Διαμαντοπούλου μετά την παρουσία της στη Γερμανία, μίλησε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ζωντανά, στην εκδήλωση για τις ΕΟΖ στην Αθήνα.
Άλλοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή ήταν οι:
Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Συγγραφέας, Δ/ντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας. Πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής.
Χάρης Θεοχάρης
Βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι.
Αθανάσιος Τσιούρας
Νομικός Σύμβουλος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης
Τα ερωτήματα που τέθηκαν προς ανάλυση στην εκδήλωση αυτή ήταν:
  • Τι είναι οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες;
  • Είναι κίνητρο για τις ξένες επενδύσεις;
  • Ενισχυούν τις εξαγωγές;
  • Μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας;
  • Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας ένα πλαίσιο που να επιτρέπει στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες να αναπτυχθούν;
Είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά των ΕΟΖ;
Τυπικά ναι. Σε πρόσφατη δήλωση του μάλιστα ο αν. υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, είπε πως είναι κατά των ΕΟΖ, βλέπει όμως θετικά τις ΕΦΖ , ειδικές φορολογικές ζώνες, δηλαδή ζώνες με φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων. Υπάρχουν όμως και δηλώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες που προκαλούν δεύτερες σκέψεις…όπως αυτή του αν. υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη ότι «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία να εργαστούν να ενσωματωθούν.»
Το ζητούμενο βέβαια είναι το τι θα πράξει η κυβέρνηση αυτή όταν θα πιεστεί για τη δημιουργία ΕΟΖ. Μέχρι τώρα έχει αποδείξει στην πράξη ότι εύκολα «υπογράφει» αυτά με τα οποία «διαφωνεί»…
Έχει αξία να υπενθυμίσουμε και την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού  με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2016, και με βάση την οποία γίνεται σύσταση επιτροπής για παραλαβή του έργου “ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ».
Το σχέδιο αυτό εξετάζει και επίσημα πλέον τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα ενώ εξετάζει και ποιο θα είναι το μοντέλο ΕΟΖ που θα ακολουθηθεί.
Ποιοι θέλουν τις ΕΟΖ στη Θράκη;
Το «κίνημα» των ΕΟΖ στη Θράκη ξεκίνησε «ζεστά» πριν μερικά χρόνια από το «Οικονομικό Φόρουμ Θράκης». Βρήκε τότε ισχυρό αντίλογο κυρίως στο θέμα των χαλαρών εργασιακών σχέσεων που επικρατούν εντός των ζωνών αυτών. Επί της ουσίας ποτέ δεν υπήρξε σοβαρή ενημέρωση των πολιτών πάνω στις ΕΟΖ. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι παράγοντες κοντά σε γερμανικά οικονομικά συμφέροντα θέλαν τη δημιουργία των ζωνών αυτών όμως η αντίδραση έγινε πολύ πιο έντονη όταν το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή… έβαλε το «μακρύ του χέρι» στο θέμα. Το προξενείο τότε μάλιστα διοργάνωσε και «εκδρομή» στην Τουρκία για να δουν παράγοντες της Θράκης πόσο «καλές» είναι οι τουρκικές ΕΟΖ. Ποτέ δεν υπήρξε όμως μια «λογική» απάντηση στο τι δουλειά έχει το προξενείο να ανακατεύεται σε μια τέτοια υπόθεση και για ποιο ακριβώς λόγο επιθυμεί ΕΟΖ στη Θράκη…;
Είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση ΕΟΖ επανέρχεται στο προσκήνιο μαζί με το προσφυγικό, από τα λεγόμενα πολιτικά «think tank» του Κολωνακίου και φυσικά ξανά με …γερμανικές ευλογίες. Το ότι επανέρχεται μαζί με το προσφυγικό είναι κάτι που πρέπει να βάλει τον καθένα σε σκέψεις…το αν επανέλθει με επίκεντρο τη Θράκη…μένει να το δούμε…
Newsroom Alexpoli.gr / Ανδρέας Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου