Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Οριακά η πληρωμή μισθών και συντάξεων στα τέλη Μαΐου


Στο «κόκκινο» το κρατικό ταμείο

Με κομμένη την ανάσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να καλύπτει, έστω και οριακά, τις ανάγκες της χώρας για πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι τα τέλη του Μαΐου, ωστόσο οι ανάγκες του Ιουνίου είναι αδύνατο να καλυφθούν με ίδια μέσα.

Η πληρωμή στο ΔΝΤ έγινε αλλά το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει οξύ. Το επόμενο ορόσημο στο οποίο θα δοκιμαστούν οι αντοχές του ελληνικού Δημοσίου είναι τα τέλη Μαΐου, οπότε πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ πολύ δύσκολες οι πρώτες μέρες του Ιουνίου, όταν θα αρχίσουν να τρέχουν οι επόμενες δόσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση κατάφερε να πληρώσει το ΔΝΤ χάρη σε μια συμφωνία με το Ταμείο που δέχθηκε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για τη δόση τη συμμετοχή της στο αποθεματικό του, περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η λύση αυτή απλώς μεταθέτει το πρόβλημα κατά 15 ημέρες, ώς τα τέλη Μαΐου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι, υπό την προϋπόθεση πως θα επιστρατευθούν πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ίσως μπορέσουν οριακά να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στα τέλη Μαΐου, αλλά κάπου εκεί τελειώνουν οι αντοχές. Ο Ιούνιος προϋποθέτει επιπλέον χρηματοδότηση από άλλη πηγή, καθώς αν πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ δεν μένουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις ενώ έχει στερέψει κάθε πηγή άντλησης ρευστότητας.

Το κλείσιμο της συμφωνίας έχει μπροστά του τουλάχιστον δέκα μέρες καθώς δεν υπάρχουν ακόμη συγκλίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, ενώ έχουν υπάρξει συγκλίσεις στον ΦΠΑ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων του Μαΐου, όπως και για την καταβολή μέρους της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τον Ιούνιο, όμως, τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς λήγουν τέσσερις δόσεις δανείων προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,55 δισ. ευρώ.

Ακόμη θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, να πληρωθούν τόκοι ύψους 450 εκατ. ευρώ Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και 1,3 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά Ταμεία.

Τον Ιούνιο στις 5, 12, 16 και 19 του μήνα πρέπει να πληρωθούν  298,6 εκατ. ευρώ, 336 εκατ., ευρώ, 560 εκατ. ευρώ και 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου