Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Το... καρφί Τσακαλώτου για Βαρουφάκη!



Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ;-
 
 
Από τη Βουλή ο συντονιστής πλέον των διαπραγματεύσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για λάθη στη διαπραγμάτευση
- Ο κ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές και για έλλειψη συντονισμού και για αυτό το λόγο έγιναν οι βελτιώσεις
- Με απόφαση Αλέξη Τσίπρα το πρώτο βιολί για τις διαπραγματεύσεις είναι ο Γιάννης Δραγασάκης
- Η ίδρυση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, αλλά ο συντονισμός θα γίνεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
- Για το "πάγωμα" του Βαρουφάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τρομερά θετικό νέο

Το "πάγωμα" του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη προκάλεσε νέα αντιπαράθεση στη Βουλή, ανάμεσα στον συντονιστή πλέον των διαπραγματεύσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Εκτός όμως από την κόντρα, για πολλούς ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι φράσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρήθηκαν ως καρφιά στον Γιάννη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς του.




Το χορό της συζήτησης στην ελληνική Βουλή άρχισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος για το πάγωμα του κ. Βαρουφάκη δήλωσε πως το εκλαμβάνει η αγορά ως τρομερά θετικό νέο ότι τη διαπραγμάτευση δεν θα την έχει ο Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε εμμέσως ότι έχουν γίνει λάθη, λέγοντας πως "μόνο όταν δεν διαπραγματεύεσαι δεν κάνεις λάθη", ενώ σημείωσε πως "επειδή μαθαίνουμε από τα λάθη μας κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα".

Αυτή ακριβώς η φράση φαίνεται πως ήταν το μεγάλο καρφί του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος άφησε αιχμές όχι μόνο για λάθη, αλλά και για έλλειψη συντονισμού.

Στην αυτοκριτική του κ. Τσακαλώτου, ο κ. Γεωργιάδης του απάντησε πως "μαθαίνετε αλλά στου Κασσίδη το κεφάλι".

Έτσι εκτός από τους ξένους αξιωματούχους και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βαρουφάκης, σήμερα είχε να αντιμετωπίσει την απόφαση για "πάγωμά" από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα πυρά του Τσακαλώτου.

Η απόφαση του Μαξίμου, το οποίο επισήμως, επιμένει να στηρίζει τον Γιάννη Βαρουφάκη, ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα διαπραγμάτευσης τον συντονισμό της οποίας θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος στην πρώτη του κόντρα στη Βουλή, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Γ. Βαρουφάκη.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τον συντονισμό δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις και από τους χειρισμούς Βαρουφάκη, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

Και για τον λόγο αυτό η "κυβερνητική πυραμίδα" της διαπραγμάτευσης άλλαξε ουσιωδώς. Έτσι, στην κυριολεξία η διαπραγμάτευση περνάει από τα χέρια του Γιάνη Βαρουφάκη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτό γίνεται με την ίδρυση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη αλλά με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Επίσης, ένας από τους ανθρώπους που είναι πιο κοντά από κάθε άλλον στον πρωθυπουργό, ο γ.γ. της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς αναλαμβάνει τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αφού υπο τον κ. Σαγιά θα λειτουργεί η σχετική ειδική ομάδα συντονισμού.

Επίσης, στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Κι αυτή θεωρείται κομβική εξέλιξη.

Και ο καταμερισμός συνεχίζεται με την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group να αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

newsit.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου