Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Στην κόψη του ξυραφιού από τις τουρκικές προκλήσεις

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

 
Σήμερα αναμένεται η εξαγγελία των περαιτέρω μέτρων αντίδρασης της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις με το… σεργιάνι του σεισμογραφικού Barbaros στο οικόπεδο 3 νατιοανατολικά της Κύπρου, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που διήρκεσε πέραν των τρεισήμισι ωρών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους Αρχηγούς των Κομμάτων όσο και από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. H συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχιστεί σήμερα.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Κατά τη χθεσινή Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις παρατηρηθείσες παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν. Ομόφωνη και καταδικαστική ήταν η θέση του συνόλου των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για τις εν λόγω απαράδεκτα παράνομες ενέργειες.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς για το σύνολο των μέχρι σήμερα ενεργειών της Κυβέρνησης όπως αυτές είχαν αποφασισθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στις 7 Οκτωβρίου, μετά την παράνομη έκδοση από την Τουρκία της οδηγίας προς ναυτιλλoμένους.

Ταυτόχρονα, όπως μετέδωσε το sigmalive ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα όσα συνέβησαν από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα κλίμα συναντίληψης, ακούστηκαν εισηγήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από το σύνολο των Αρχηγών των Κομμάτων και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, σήμερα θα ολοκληρωθεί η ανταλλαγή απόψεων και η εξαγγελία των περαιτέρω μέτρων αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Διπλωματικό θρίλερ

Την ίδια ώρα, ρωσικό πλοίο πραγματοποιεί από χθες τριήμερη άσκηση στην ίδια περιοχή, με χρήση πραγματικών πυρών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από δυτικά της Πάφου, μέχρι και τα όρια των οικοπέδων 2, 3 και 9, το Ισραήλ ξεκινά σήμερα αεροναυτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντερούν και Μερσίνας, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα.

Η κάθοδος του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσίας για τις αεροναυτικές ασκήσεις.

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.

Η κίνηση του γεωτρύπανου να ξεκινήσει τη διαδικασία ενόχλησε την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη Λευκωσία, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης χαρακτήρισε παράνομη και απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί.

Η εισβολή του τουρκικού Μπαρμπαρός χθες στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσε συναγερμό και το Εθνικό Συμβούλιο, αξιολογώντας τα δεδομένα, προχωρά στην υιοθέτηση σειρά μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο αποτελεί το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας που θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα εξετάζονται νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας και της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες. Περαιτέρω, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου