Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

"Φουλ" διακλαδικότητα "έπαιξαν" οι Τούρκοι στις ασκήσεις τους - Τι είδε ο Έλληνας ακόλουθος


Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Μια ιδιαίτερα μεγάλη σε εύρος αλλά και σε διακλαδική ανάπτυξη ήταν η φετινή μηνιαίας διάρκειας άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Efes-2014, την τελική φάση της οποίας παρακολούθησαν χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Erdoğan, ο υπουργός Άμυνας κ. İsmet Yılmaz, ο ....Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Necdet Özel καθώς και οι Αρχηγοί των Κλάδων.Μάλιστα ενδεικτικό της έμφασης στην διακλαδικότητα που δίνουν και οι Τούρκοι, είναι ότι η άσκηση Efes σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από την - ας το πούμε με ελληνικούς όρους και αντιστοίχηση - Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Νυχτερινή η τελική φάση
Η Διακλαδική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων - που τυπικά ολοκληρώνεται την Παρασκευή - πραγματοποιήθηκε κυρίως στον κόλπο Doğanbey της Σμύρνης, όσον αφορά την τελική φάση.Το κομμάτι δε που ήταν για τους επισήμους και ανοιχτό στους ξένους παρατηρητές και τους δημοσιογράφους, έγινε νύχτα.

Τι είδε ο Ελληνας Ακόλουθος
Αυτά που είδαν τόσο ο Έλληνας Στρατιωτικός Ακόλουθος όπως και οι άλλοι 50 συνάδελφοί του, δεν θα το μάθουμε εύκολα- άλλωστε η δουλειά τους είναι συνθετική.
Πάντως και ο πιο αδαής μη στρατιωτικός μπορούσε να δει ότι στο πλαίσιο της άσκησης μετά από την αναγνωριστική πτήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) , πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή με αεροσκάφη και ελικόπτερα και αποβατική επιχείρηση. Επίσης ότι έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από C-130 για την δημιουργία προγεφυρώματος .Στη συνέχεια ελικόπτερα και σκάφη πραγματοποίησαν επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR).



Συμμετοχή 8.500 στρατιωτών
Συνολικά το σχέδιο δράσης των μονάδων του στρατού - και οι συνεργαζόμενες σε ενιαία διοίκηση άλλες δυνάμεις - προέβλεπε την αντιμετώπιση εχθρικών δυνάμεων σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο που προσομοιώνει μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών .
Ήταν καθαρό, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα, ότι στόχος της μεγάλης άσκησης με τη συμμετοχή 8.500 στρατιωτών , είναι να κάνουν τα στρατεύματα για να αποκτήσουν την ικανότητα να λειτουργούν από κοινού και να αυξήσουν το επίπεδο της εκπαίδευσής τους .
Άλλωστε αυτό υποστήριξε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Özel. Στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Efes-2014, η οποία, όπως είπε, είναι μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις μετά στρατευμάτων του κόσμου, προέβαλε για ακόμη μια τις ικανότητες δράσης από κοινού και πολεμικής ετοιμότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.



Παράλληλα με την Beyaz Firtina για δοκιμή αντοχών
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Διακλαδική άσκηση Efes-2014 είναι ανεξάρτητη σε σχεδιασμό και υλοποίηση από την αεροναυτική τουρκική άσκηση Beyaz Firtina με τις πολλές παραβιάσεις στο Αιγαίο - απλώς συμπίπτουν για κάποιες ημέρες στην υλοποίηση. Και αυτό για λόγους εκπαίδευσης και δοκιμής των αντοχών του τουρκικού συστήματος στρατιωτικής ισχύος.
Η Beyaz Firtin εδώ και 2 ημέρες έχει μεταφερθεί από το Αιγαίο στον Κόλπο της Αττάλειας όπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί.





http://www.onalert.gr/s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου