Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δεν φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ που θέλει να δώσει το ΔΝΤ, λέει ο Σόιμπλε

Δεν φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ που θέλει να δώσει το ΔΝΤ, λέει ο Σόιμπλε

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να δώσει μόνο 13 δισεκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι αυτό του φαίνεται ανεπαρκές.

Σ’ αυτά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν εκ μέρους του ΔΝΤ τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που αποφασίσθηκε το Μάιο του 2010.
«Το ΔΝΤ έκανε λόγο για ένα πιθανό ποσό 13 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και για τα 10 δισεκατομμύρια που απομένουν από το πρώτο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει ανεπίσημα ως τώρα.
«Έχουμε δηλώσει πως περιμέναμε μια σημαντική συμβολή εκ μέρους του ΔΝΤ» στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, προσδιορίζοντας ότι η τελική απόφαση για το ποσό της συμβολής εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Θα συνεδριάσει για το θέμα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε από την πλευρά της να αναφέρει προς το παρόν κάποιον αριθμό για τη συμβολή του ταμείου.
Η συνολική δημόσια βοήθεια που προβλέπεται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας πρόκειται να φτάσει τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2014. Το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει ένα μέρος της και το υπόλοιπο θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι.
Ως τώρα το ΔΝΤ συνεισέφερε ανέκαθεν κατά το ένα τρίτο στα προγράμματα αρωγής υπέρ των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες- τόσο στο πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, όσο και σ’ αυτά για την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία.
Αν η συμβολή του ΔΝΤ παραμείνει στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ (10% του συνόλου), αυτό θα ήταν μια απογοήτευση για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Ένας από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός Γεργκ Άσμουσεν, διατύπωσε άλλωστε με σαφήνεια τις προσδοκίες της νομισματικής ένωσης: «Εμείς οι Ευρωπαίοι περιμένουμε από το ΔΝΤ να συμμετάσχει και πάλι κατά το ένα τρίτο» στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τόνισε.

ΠΗΓΗ: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου