Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ερντογάν: «Τρέλα» οι έρευνες για φυσικό αέριο.

"Τρέλα" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ξεκίνησε η Κύπρος. Σε θερμό πόλεμο μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι ενέργειες, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου.
 
Μετά την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι "η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν η χώρα του εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής, απάντησε: "Όχι ακόμη".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές "σαμποτάρουν" τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου. Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, θα υπογραφεί σήμερα ή αύριο.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού περιπολούν στις ζώνες αυτές.

Ταλάτ: "Οι ενέργειες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο"

 
«Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων για εντοπισμό υδρογονανθράκων είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ' έναν θερμό πόλεμο», δήλωσε πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
 
«Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων για εντοπισμό υδρογονανθράκων είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ' έναν θερμό πόλεμο», δήλωσε πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
 
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος έκανε για ενέργειες ανευ λογική των Ελληνοκυπρίων στο θέμα του φυσικού αερίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κίπρισλι", τονίζοντας ότι μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για έναν θερμό πόλεμο.


"Εάν οι Ελληνοκύπριοι, είπε, πιστεύουν ότι οι "αγάδες" θα πολεμήσουν γι' αυτούς, τότε λανθάνονται. Ίσως το πράξει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης και διερωτήθηκε "τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες στην Τουρκία".

Επίσης, αναρωτήθηκε πόσο λογικό είναι κάποιος να προκαλεί την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι για να δρουν οι Ελληνοκύπριοι με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τη δύναμή της, και ανάφερε πως δεν συμμερίζεται την επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποστηρίζει ότι δεν φοβάται την Τουρκία.

"Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων για εντοπισμό υδρογονανθράκων είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ' έναν θερμό πόλεμο", δήλωσε ο Ταλάτ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Ταλάτ υποστήριξε πως ο Ντερβίς Έρογλου κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών λόγω των πιέσεων που δέχεται από την Άγκυρα και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είχε αποχωρήσει προ καιρού. Εάν δεν υπήρχε η Τουρκία, πρόσθεσε, ο Έρογλου δεν θα προσερχόταν καν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τέλος, ο Ταλάτ ανέφερε ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι υπέρ της επίτευξης λύσης, "διότι η λύση είναι κάτι που η Άγκυρα έχει ανάγκη".

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου