Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΝΕΙΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ!

Την απάντησή της σε όσους αντιδρούν για την εξαίρεση των Ιερών Ναών και Μονών από την έκτακτη εισφορά δίνει η Εκκλησία...

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, δημοσίευσε στοιχεία, που "αποδεικνύουν" τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Γεγονός παραμένει πάντως, ότι από την έκτακτη εισφορά, που έχει επιβληθεί και επιβαρύνει ακόμα και ανέργους, εξαιρούνται Ιεροί Ναοί και Μονές, όπου τα έσοδα είναι, καθ' ομολογίαν, ουκ ολίγα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Παρασκευή, ο Μητροπολίτης Ελασσόνος, Βασίλειος, Πρόεδρος της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, το συνολικό ποσό που κατέβαλαν σε φόρους τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, ανέρχεται στα 2.485.000 ευρώ!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΕΚΥO κατέβαλε για:

* Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 1.020.000 ευρώ

* Φόρο εισοδήματος 1.100.000 ευρώ

* Συμπληρωματικό Φόρος επί εισοδημάτων 300.000 ευρώ

* Προκαταβολή Φόρου 55% επί εισοδημάτων 165.000
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ΕΚΥΟ διαθέτει 30 ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων 6 ανοίκιαστα, και 14 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων το 1 ανοίκιαστο.

Ανάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει είναι το κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως, όπου στεγάζονταν παλαιότερα το Υπουργείο Παιδείας και το ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ στην οδό Ερμού.

Να σημειωθεί, ότι η ΕΚΥΟ (που διαχειρίζεται την περιουσία της Ιεράς Συνόδου) στην πραγματικότητα είναι ένα από τα περίπου 6.500 εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, αφού κάθε Ναός αποτελεί ξεχωριστό ΝΠ και διαχειρίζεται αυτοτελώς τα όποια περιουσιακά στοιχεία του (πχ ακίνητα).
Υπενθυμίζεται, ότι από τη νέα έκτακτη εισφορά, απαλλάσσονται ακίνητα που ανήκουν :

* Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις  ή εκμεταλλεύσεις.

* Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα και στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση  δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως και τέλος στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου