Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΛΙΒΥΗ: Νεκρός Ελληνοαμερικανός φωτορεπόρτερ


Τη ζωή του, στην Λιβύη αυτή τη φορά, έχασαν φωτορεπόρτερ και ελληνοαμερικανός συνάδελφός του ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Δύο φωτορεπόρτερ, ο βρετανός Τιμ Χεδέρινγκτον συνεργάτης του Vanity Fair και ο Ελληνοαμερικανός Κρις Χονδρος του πρακτορείου Getty σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στη Λιβύη από βλήματα όλμων. Επίσης άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.


Ο φωτορεπόρτερ Τιμ Χεθέρινγκτον, συν-σκηνοθέτης του προταθέντος για Όσκαρ πολεμικού ντοκιμαντέρ "Restrepo", σκοτώθηκε χθες στην λιβυκή πόλη Μιζουράτα, ανακοίνωσαν οι γιατροί.

"Ήταν ήσυχα και προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε και μετά έπεσε ένα βλήμα όλμου και ακούσαμε εκρήξεις", δήλωσε ο Ισπανός φωτογράφος Γκιγιέρμο Θερβέρα.

Ο Χεθέρινγκτον που είναι επίσης και φωτογράφος, και τιμήθηκε το 2007 με τη σημαντική διάκριση World Press Photo of the Year, συν-σκηνοθέτησε με τον Σεμπάστιαν Γιούνκερ το 2010 το ντοκιμαντέρ για τον αφγανικό πόλεμο "Restrepo", που προτάθηκε για το Οσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Ο Χονδρός ήτα βραβευμένος φωτογράφος που έχει καλύψει σημαντικές συγκρούσεις στο Κόσοβο, την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το χρυσό μετάλλιο Robert Capa του 2005. Η δουλειά του στη Λιβερία του είχε εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε με ανακοίνωσή του "τους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε ημέρα για να μας ενημερώνουν, για να ζητούν από τους ηγέτες ευθύνες και για να δίνουν φωνή σε εκείνους που ποτέ κανείς δεν ακούει".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου