Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΘΕΛΩ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΟΥ, ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ!!! ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ...














Στις δύο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μια βδομάδα μετά και ύστερα από ένα επτάωρο σκληρών διαπραγματεύσεων, οι πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από το λιμάνι της Χίου. 

Η αποχώρηση ήρθε αφού είχαν προηγηθεί επεισόδια από «αγανακτισμένους πολίτες», που είχαν συγκεντρωθεί από τις 7 το απόγευμα στον δρόμο της αποβάθρας και ζητούσαν επιτακτικά την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών, σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί αλληλέγγυων, προπηλακισμοί και φραστικές επιθέσεις, ενώ είχαν μετατρέψει την βόρεια πλευρά του λιμανιού σε «πυριτιδαποθήκη». 


Κάτω από την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, καθώς και δυνάμεων του Λιμενικού, δόθηκε κάποια στιγμή - περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα - το έναυσμα της αποχώρησης. Μια κροτίδα που έπεσε από τον δρόμο μέσα στον χώρο που ήταν οι πρόσφυγες και μετανάστες δημιούργησε σοβαρή αναστάτωση και από το σημείο αυτό ξεκίνησε το τελευταίο στάδιο, όπως αναφέρει το astraparis.gr. 

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, που ήταν συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με τον λιμενάρχη Χίου κ. Χρήστο Φραγκιά, απευθυνόμενος σ΄ αυτούς τους είπε ορθά κοφτά ότι «έχετε μια βδομάδα το λιμάνι μου, θέλω το λιμάνι μου, να μπει τέλος και να φύγετε». Ήταν το τελικό σύνθημα. 

Αμέσως άνδρες του Λιμενικού εφήρμοσαν το τελευταίο στάδιο της επιχείρησης, ευτυχώς χωρίς την χρήση βίας. Μέσα σε ένα πανδαιμόνιο, με φωνές και προστάγματα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καθίσει σηκώθηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται προς την έξοδο, όπου τους περίμεναν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στον καταυλισμό της Σούδας και στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ. 

Μια άλλη μεγάλη ομάδα με ισχυρή αστυνομική συνοδεία κατευθύνθηκε πεζή προς τους ίδιους χώρους. Νωρίτερα, αλλά και κατά την διάρκεια της επιχείρησης, άνδρες του Λιμενικού προέβησαν σε συλλήψεις και απομάκρυνση των πλέον ζωηρών εκ των προσφύγων. 


Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου