Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Ατόπημα από τις ΗΠΑ - Επέτρεψαν χρήση της ονομασίας "Μακεδονία" στην Διάσκεψη για το ISIL


Σε μιαν έκφραση αντίδρασης προς την αμερικανική κυβέρνηση, για τη χρήση της «συνταγματικής» ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Διάσκεψη των χωρών που συγκροτούν το μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος δεν έλαβε μέρος στη σύνοδο (και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, πρέσβη κ. Διάμεση) και επίσης απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μολονότι στη σύνθεση των χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη η ΠΓΔΜ αναφέρεται με την προσωρινή της ονομασία, στην Κοινή Δήλωση της συνόδου, η υπογραφή της έγινε με τη «συνταγματική» της ονομασία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ατόπημα αυτό έγινε, μολονότι είχαν προηγηθεί «πυκνές επαφές και διαβήματα».

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται, «οι Ηνωμένες Πολιτείες που συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ».

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα κατέθεσε σχετική δήλωση, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με την προσωρινή της ονομασία, ενώ επίσης ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε γραπτά στον Τζον Κέρι.