Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αυτοί είναι οι δύο γιοί του Ταγίπ Ερντογάν, μπλεγμένοι σε χρυσές μπίζνες και πολλά δισ.

Αυτοί είναι οι δύο γιοί του Ταγίπ Ερντογάν, μπλεγμένοι σε χρυσές μπίζνες και πολλά δισ. [εικόνες]

Με απόλυτη μυστικότητα εισαγγελείς εδώ και έναν χρόνο ξεκίνησαν έρευνες για εκτεταμένη διαφθορά η οποία ακουμπά τον πυρήνα της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς έχουν συλληφθεί ήδη οι γιοι τριών κορυφαίων υπουργών. Στην καρδιά των σκανδάλων βρίσκονται ωστόσο οι δύο γιοί του Ερντογάν Αχμέτ Μπουράκ και Μπιλάλ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν φωνάζει για να φοβηθεί ο λύκος

Εχοντας συγκεντρώσει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων άσκησαν αιφνιδιαστικά διώξεις και προχώρησαν σε συλλήψεις δεκάδων προσώπων, κρατικών παραγόντων και κορυφαίων επιχειρηματιών, κυρίως από τον χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών.
Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, ο Ερντογάν προσπάθησε να ξεκινήσει την επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης. Απομάκρυνε 26 αστυνομικούς διευθυντές και τελικά τον ίδιο τον Διοικητή της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης ενώ επιχειρεί να διορίσει άλλους δικαστές για να αναλάβουν την «εποπτεία» των ερευνών.

Οπως γράφει το Εθνος, ο υπερβολικός και αδικαιολόγητος πλουτισμός στελεχών του ΑΚΡ πλήττει την αξιοπιστία του, ενώ έχει αρχίσει ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Μαρτίου. Και το χειρότερο; Η οσμή του σκανδάλου μοιάζει να έχει πλησιάσει αρκετό καιρό πριν το πρωθυπουργικό μέγαρο.
O μοιραίος γιός Αχμέτ Μπουράκ που σκότωσε τραγουδίστρια με το αυτοκίνητο
Πρωταγωνιστής στα πρώτα επεισόδια ενός σίριαλ που ίσως έχει εφιαλτική συνέχεια, είναι ο 34χρονος γιος του Ερντογάν, Αχμέτ Μπουράκ, ένας κατά τα φαινόμενα «προικισμένος» νέος, ο οποίος μέσα σε πολύ λίγα χρόνια πέτυχε πάρα πολλά. Η αρχή της ανοδικής πορείας του νεαρού Μπουράκ συνέπεσε με την περίοδο της ακμής του πατέρα του στο ΑΚΡ και στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.
Ο υιός Ερντογάν είχε από μικρός απασχολήσει τα ΜΜΕ της χώρας του, όταν ακόμη ο Ταγίπ ήταν ο πανίσχυρος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Οι υψηλές γνωριμίες αποδείχθηκαν χρήσιμες όταν το 1998 κτύπησε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα τη γνωστή τραγουδίστρια Σεβίμ Τανουρέκ, η οποία ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα εξέπνευσε. Λίγες ημέρες μετά, ο Μπουράκ Ερντογάν, εμφανίστηκε να διαθέτει δίπλωμα και τελικά με άνωθεν παρεμβάσεις ξεμπέρδεψε με ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο…

Ο έτερος γιός Μπουράκ αρχίζει τις μπίζνες
Το 2006, ο δραστήριος γιος αλλάζει προσανατολισμό και συστήνει με συνεργάτες του ναυτιλιακή εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. τουρκικές λίρες. Μόλις έξι μήνες μετά, η εταιρεία αγοράζει γραφεία αξίας 1,7 εκατ. δολαρίων και ύστερα από αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα κεφάλαιά της έχουν αυξηθεί σε… 2 εκατ. τουρκικές λίρες!
Η εντυπωσιακή αυτή επιτυχία του Μπουράκ Ερντογάν συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Την περασμένη άνοιξη, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν παρέμενε προσηλωμένη στην υψηλή ρητορική με το Ισραήλ, που οδήγησε και στον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, το «Safran -1», κοινώς το ένα από τα δύο πλοία που διέθετε πλέον η εταιρεία MB Shipping Co του Μπουράκ Ερντογάν, πηγαινοερχόταν στο Ισραήλ μεταφέροντας προϊόντα. Πρόκειται για ένα μικρό πλοίο 95 μέτρων.
Ομως, η εξέλιξη της εν λόγω εταιρείας του αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από… αλματώδης. Στις αρχές Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι αγόρασε το έκτο πλοίο της, το υπό σημαία Μάλτας «Pretty» 91.000 τόνων, σχεδόν όσο όλο το τονάζ του υπόλοιπου στόλου της εταιρείας. Το νέο απόκτημα του υιού Ερντογάν ναυπηγήθηκε στην Κίνα έναντι 20 εκατ. δολαρίων…
Και ο έτερος γιός Μπιλάλ στα σκάνδαλα
Οπως αναφέρει στην ηλεκτρονικής της έκδοση η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet», ο Μπιλάλ Ερντογάν εμπλέκεται εμμέσως στις παράνομες δραστηριότητες του συλληφθέντος δημάρχου της συνοικίας Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ, μία πτυχή της υπόθεσης που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο μικρότερος γιος του Ερντογάν είναι μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός ιδρύματος υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας (TURGEV), το οποίο επωφελήθηκε των δραστηριοτήτων του Ντεμίρ
Ο δήμαρχος της Φάτιχ έδωσε παράνομα οικοδομικές άδειες σε κατασκευαστική εταιρεία και ένα από τα κτίρια που οικοδομήθηκαν παραχωρήθηκε «δωρεάν για 25 χρόνια» για τη στέγαση του ιδρύματος TURGEV. Στο ΔΣ του ιδρύματος βρίσκεται και ο ίδιος ο Ντεμίρ, ο οποίος συνελήφθη επειδή έδωσε οικοδομικές άδειες που θα απειλούσαν την ασφάλεια της νέας υποθαλάσσια σήραγγας του Μαρμαρά, αλλά και ο δήμαρχος της συνοικίας Ουμράνιγιε. Εκεί έχει ανοίξει παρθεναγωγείο, το οποίο είναι θυγατρικό του TURGEV και το οποίο με υπουργική απόφαση εξαιρέθηκε από τους φόρους. Μάλιστα τα εγκαίνια του παρθεναγωγείου έκανε η «πρώτη κυρία» Εμινέ Ερντογάν.
Μπαίνοντας κανείς στην Κωνσταντινούπολη από το αεροδρόμιο θα συναντήσει τις τεράστιες πολυκατοικίες, αρκετές από τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, να υψώνονται θυμίζοντας τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν σε αυτήν την επιχείρηση κατασκευής λαϊκής κατοικίας, που αποτελούσε υπόσχεση του Ερντογάν τόσο ως δημάρχου όσο και ως πρωθυπουργού.
Εργο της κρατικής ΤΟΚΙ ήταν η κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών, αλλά η εταιρεία γιγαντώθηκε επί πρωθυπουργίας Ερντογάν καθώς από 43.000 σπίτια που είχε κατασκευάσει πριν από το 2002, ο αριθμός αυτός ξαφνικά εκτινάχθηκε στα 500.000 σπίτια σε όλη την Τουρκία, με την περιουσία της να φθάνει στα 7 δισ. δολάρια.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης παρουσίασαν πέρυσι μια λεπτομερή έκθεση που αποκάλυπτε ότι η κρατική χρηματοδότηση της ΤΟΚΙ είχε φθάσει στα 50 δισ. δολάρια, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για αδιαφανή διάθεση ενός ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων.
Κεμαλιστές εναντίον Ερντογάν για τα σκάνδαλα και τις μίζες
Την προηγούμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο εμφανίστηκε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, που φέρεται να έχει βιντεοσκοπηθεί την ώρα που παίρνει 1,5 εκατ. δολάρια.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναζαν προς τον Μπαγίς να ομολογήσει εάν όντως πήρε τα χρήματα κι αν έχει καταγραφεί η συγκεκριμένη σκηνή, με τον υπουργό να απαντά φέρνοντας εκ νέου : «Για εμένα είναι τιμή να βγαίνω μπροστά στο λαό μου, δεν πάω όπως κάποιοι άλλοι στις κατοικίες ξένων πρεσβευτών».

Η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζεται μέσω των δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσει το νέο κύμα διαδηλώσεων που καθημερινά μεγαλώνει. Οι διαδηλωτές κρατούν κουτιά παπουτσιών όπως αυτά στα οποία βρέθηκαν τα εκατομμύρια δολάρια στο σπίτι διοικητής τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι η προσέλευση στις διαδηλώσεις δεν είναι μεγάλη, πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις από την Άγκυρα μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Τραπεζούντα. Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τους διαδηλωτές ότι θα υπάρξει επέμβαση με τους τελευταίους να λοιδορούν τους αστυνομικούς ότι προστατεύουν το κακό πρόσωπο του κράτους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τη ρητορική περί επίθεσης από ξένα κέντρα με την υποστήριξη των ΜΜΕ και τόνισε: «Η Τουρκία δεν έχει δεχθεί ποτέ μέχρι σήμερα μια τόσο ανήθικη, παράνομη και αντιπατριωτική επίθεση. Απευθύνομαι στους κύκλους που το υποκίνησαν: Εσείς θα χάσετε, εσείς. Απευθύνομαι στα ΜΜΕ: Εσείς θα χάσετε, Εσείς. Εσείς που φωλιάσατε μέσα στους κρατικούς φορείς, να γνωρίζετε καλά, ότι όσο και να κρυφτείτε, θα σας βρούμε στη φωλιά σας και θα σας ξετρυπώσουμε!».
Μετά την προφυλάκιση των γιων δυο υπουργών και την αποφυλάκιση του τρίτου με περιοριστικούς όρους, η κεμαλική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ομολογία ενοχής τις καταγγελίες Ερντογάν ότι οπαδοί του Γκιουλέν λειτούργησαν ως κράτος εν κράτει.
«Στην Τουρκία υπάρχει μια συμμορία μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και τώρα είναι επί το έργον. Έντεκα χρόνια διοικεί την χώρα (ο Ερντογάν), έντεκα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλισντάρογλου.

http://www.4news.gr/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CF%80-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου