Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Συναγερμός για το νέφος των τζακιών

Ασφυξία στην Αθήνα από την ομίχλη του καπνού

Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ δημιουργούν στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα τα τζάκια και οι ξυλόσομπες.

Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του άνθρακα και μονοξείδιο του αζώτου. Καταγράφεται υπέρβαση του ορίου επιφυλακής μέχρι και 35 φορές.

Μάλιστα σήμανε συναγερμός καθώς τα 170 μικρογραμμάρια έφτασαν οι συγκεντρώσεις ρύπων στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Για την ώρα δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών που να μπορεί να ανακόψει την κατάσταση.

Στην πρώτη, ευρεία σύσκεψη, που έγινε δεν υπήρξαν αποφάσεις και μέτρα αλλά εξετάστηκαν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές παράμετροι του φαινομένου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας λόγω των αυξημένων επιπέδων σε αιωρούμενα σωματίδια εξαιτίας και της χρήσης βιομάζας.

Κατά τη σύσκεψη, έγινε αναλυτική παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης, των αποτελεσμάτων μέτρησης και των δράσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικών μέτρων άμεσου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα.

Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεν σοβαρό για τη δημόσια υγεία, θεωρούμενο σε μακροχρόνιο ορίζοντα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ως προς το ενδεχόμενο επιδείνωσης, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης.

Στις προτάσεις δράσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης που διαθέτουν η ΕΑΡΘ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο καταγραφής των δεδομένων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία.

Τέλος στην σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια κάτι που δεν ισχύει γενικώς με τη Κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το Υπουργείο Υγείας.

Πάντως ουσιαστικά η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη ζητά από το οικονομικό επιτελείο μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και πρότεινε την χρήση φυσικού αερίου και την αποφυγή καύσης βιομάζας. 
 
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου